Monolog dramatic de Sorin Misirianțu după cartea ”20 de ani în Siberia. Amintiri din viață” de Anița Nandriș-Cudla.

„20 de ani în Siberia” - Un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Anița a fost deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord fusese ocupată de Uniunea Sovietică. Separată de soțul și de mama bolnavă, pe care nu avea să-i revadă niciodată, a supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească cei trei fii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară.” (Monica Lovinescu)

Un spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație pentru a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan, vom descoperi o țărancă simplă, dar cu o fluență a scriiturii și un firesc al povestirii în fața cărora talentul multor scriitori consacrați pălește. Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunța vreodată cuvântul „comunism”, Anița / Amalia își acordează gândurile și trăirile într-o interpretare artistică excepțională, care ne relevă „statura net aristocratică a țăranului român” (Ștefan J. Fay).
 

Regia: Sorin Misirianțu
Scenografie: Sorin Misirianțu
Adaptare: Sorin Misirianțu
Regizor scenă: Valentin Luca
Sunet: Octavian Vasile
Light design: Bogdan Gheorghiu, Cristian Simon
Data premierei: 16.01.2015 
Durata: 50 min / Pauză: Nu
PROGRAM

24 Ian 2015 (Sala Media) 20:00
29 Ian 2015 (Sala Media) 20:00
30 Ian 2015 (Sala Media) 20:00
07 Feb 2015 (Sala Media) 20:00
13 Feb 2015 (Sala Media) 20:00
14 Feb 2015 (Sala Media) 19:30

Puteți afla mai multe detalii pe pagina dedicată spectacolului de pe site-ul Teatrului Național.



Piesa radiofonica „ANIŢA NANDRIŞ-CUDLA - Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia”

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită sa ascultati premiera radiofonică: ”ANIŢA NANDRIŞ-CUDLA - Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia”- spectacol de teatru-document, prezentat în două părţi, la Radio România Cultural, în seria “Biografii, memorii”. 

Partea I - “Aniţa Nandriş-Cudla - Amintiri din viaţă” marţi, 12 noiembrie, ora 19.00 
partea a II-a - “Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”  marţi, 26 noiembrie, ora 19.00
Scenariul radiofonic este realizat de Magda Duţu şi Raisa Radu, după cartea 20 de ani în Siberia de Aniţa Nandriş-Cudla, publicată la Editura Humanitas. Regia artistică: Petru Hadârcă.

În distribuţie: Rodica Mandache, Annemary Ziegler, Monica Ghiuţă, Mihai Bica, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Marcelo Cobzariu, Alexandru Nedelcu, Silviu Oltean, Sorin Şaguna, Emilia Dobrin, Julieta Strâmbeanu, Orodel Olaru, Magda Duţu, Gheorghe Pufulete, Costin Manoliu, Milica Creiniceanu, Petru Hadârcă. Cu participarea doctorului Gheorghe Nandriş - nepotul Aniţei Nandriş-Cudla. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duţu.

Mai multe detalii pe pagina Teatrului Național Radiofonic.

 

 



 

„Balada fetelor de altădată” - spectacol în limba germană la München, în regia Ioan C. Toma

Teatru contra uitării. Trei femei născute în România istorisesc experiențe extreme în tundra siberiană, în lagăre de concentrare, la paradele soldaților naziști. Toate trei, victime ale ideologiilor de stânga și de dreapta, au trebuit să înțeleagă ce înseamnă să mori sau să supraviețuiești.

Eroinele piesei sunt:


ANIȚA NANDRIȘ-CUDLA, țărancă româncă, născută în 1904 în Bucovina (decedată în 1986), a fost deportată de sovietici în 1941 în Siberia. Cartea ei “20 de ani în Siberia - Amintiri din viață” a primit în 1992 Premiul Academiei Române.
ANA NOVAC, evreică de limbă maghiară, născută în 1929 în nordul Transilvaniei (decedată în 2010 la Paris) scrie la vârsta de 14-15 ani un jurnal al lunilor petrecute la Auschwitz și în alte lagare de concentrare unde a fost deportată de horthyști. Notele ei încep la punctul unde “Jurnalul Annei Frank” se oprește brusc. Cartea ei a fost publicată în traducere română sub titlul “Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”.
BETTINA SCHULLER, nemțoaică, născută tot în 1929 la Brașov, descrie în “Führerkinder” (Schillerverlag Hermannstadt/Sibiu-Bonn, 2012) cum o mare parte din populația orașului ei natal a fost cuprinsă de un entusiasm fatal pentru Germania nazistă.

Detalii despre spectacol în pagina dedicată acestuia din website-ul nostru.