Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut și ca Memorialul Sighet, sărbătorește la început de an 2013 douăzeci de ani de la înființare (29 ianuarie 1993). În cuvintele inițiatoarei sale, poeta Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, el a fost ”primul memorial al victimelor comunismului din lume”.
 
În decursul ultimelor două decenii, sute de elevi, studenți, cercetători și vizitatori din România și din străinătate au avut prilejul să învețe despre ceea ce a însemnat comunismul în România la cursuri de vară, din arhiva de istorie orală colectată de Memorial, din expozițiile organizate și din cărțile publicate de acesta. În anul ce tocmai a început, Memorialul va deschide și o sală de expoziție la București.
 
Preluăm aici fragmente din textele publicate cu prilejul jubileului pe situl Memorialului Sighet:
 
”Au trecut douăzeci de ani din momentul când ideea Memorialului Sighet a devenit concretă şi palpabilă. Intrarea în lume s-a produs în cadrul unei conferinţe mondiale dedicate drepturilor omului, când Ana Blandiana a afirmat în intervenţia sa că apărarea acestor drepturi trebuie proiectată şi asupra trecutului totalitar, din mentalităţile căruia izvorăsc multe din încălcările prezentului. Exemplificând prin tragedia numeroşilor supravieţuitori ai închisorilor comuniste din România, Ana Blandiana a înmânat secretarului general al Consiliului Europei un proiect pentru crearea unui muzeu memorial la Sighet, în clădirea ruinată a fostei închisori din localitate. 
Deşi România nu fusese încă acceptată în Consiliul Europei (din cauza mineriadelor repetate al căror ecou persista ca un rău exemplar, de „ură etatizată”), deşi autorităţile de la Bucureşti refuzau cu vehemenţă ideea, propunerea a fost primită la Strasbourg favorabil. În timp ce Memorialul prindea contur, prin programul de istorie orală şi prin primele simpozioane care îi alcătuiau banca de date, două delegaţii ale Consiliului Europei au expertizat proiectul şi au întocmit un raport prin care Memorialul Sighet era luat sub egida Consiliului Europei.
Astfel lua fiinţă primul memorial al victimelor comunismului din lume.”
 
Pe situl memorialului, momentul aniversar este marcat prin reproducerea unor  fragmente din corespondenţa ţinută în anii de început cu susţinătorii de la Strasbourg ai proiectului și a unor articole de analiză:  
 
Ana Blandiana, O şcoală a Memoriei: Memo rialul victimelor comunismului şi al rezistenţei
Ana Blandiana: La ce foloseşte memoria?
Ana Blandiana - M emorial Sighet 20 de ani, la Radio România Antena Satelor
Memorialul de la Sighet ar trebui luat ca model
Memorial Sighet - vechi şi nou
Sighet - închisoare şi muzeu
Memorialul Sighet - o pledoarie pentru adevăr
Memorialul Sighet - un drum nu numai spre trectut, ci şi spre viitor
 
Emisiunea "Magazinul de vorbe" realizată de Simona Popescu (Radio Romania Antena Satelor) a dedicat aniversării Memorialului o emisiune care poate fi ascultată la: https://soundcloud.com/memorialul-victimelor-comunismului
 
Centrul are o pagină Facebook, la https://www.facebook.com/pages/Memorialul-Victimelor-Comunismului-si-al-Rezistentei pe care publică anunțurile curente.
 
De notat este și apariția DVD-ului ”MUZEUL DE LUAT ACASĂ”, care vă permite o vizită virtuală tridimensională a Memorialului Sighet. Toate textele explicative sunt prezentate şi în variantele engleză şi franceză. DVD-ul poate fi comandat direct pe situl Memorialului.