Dacă mulţi ani la rînd mămăliga a umplut doar pîntecul răzvrătit, a venit timpul ca astăzi, ea să poată umple găurile negre ale memoriei.

Ori de cîte ori întrebi despre cum se mînca în trecut, un soare galben și dureros se ridică încet la marginea dinspre sat: ?Da? oare n-or rîde de noi ? Că noi am mîncat ce-am putut, mămăligă mai mult.? Voi cei de azi n-aveţi cum înţelege, voi puteţi doar rîde. Așa începe un discurs care desparte voit două lumi. Un ?atunci? inaccesibil nouă nu datorită timpului scurs ci pentru că, la prima vedere, ne lipsesc codurile. Familii numeroase, părinţi plecaţi de timpuriu, o corespondenţă neiertătoare între cît semeni și cît mănînci, nopţi cu spaima zilelor de mîine, altfel spus - mămăligă. ?Mulţămesc lu? Dumnezău c-am trăit așa că nici am fost așa îmbrăcată, nice hodinită, nici hărănită.? Fiecare zi este o luptă, iar cei care supravieţuiesc sunt niște eroi. Nimic nu poate întruchipa mai puternic acele realităţi ca imaginea familiei roată în jurul roţii de mămăligă. Aș numi această imagine mămăliga eroică. Ea este în egală măsură mîncată și trăită, iar celui care a trecut prin aburii și prin fierbinţeala ei, nu i-a rămas peste ani decît privirea dușmănoasă și neiertătoare. Cei de azi, din acea perspectivă, sunt risipitori și îmbuibaţi. Cu vanitatea lor îl supără pe Dumnezeu. Peste ani mămăliga poate deveni uneori problematică, neliniștită și polemică. Este, am putea spune, o mămăligă critică. Discuţia se derulează în termenii conflictului generaţional, familial și identitar. Ginerelui, venit din altă parte a ţării, avînd altă confesiune religioasă și un mod cu totul relaxat de a se lupta cu greutăţile vieţii, toate i se trec sub tăcere mai puţin felul lui de a se raporta la mîncare. Gesturile îi sunt resemantizate astfel că, pornind de la ce mănîncă i se construiește o culpă generalizată. Un studiu de gen care ar putea să analizeze felul cum, pe acest teritoriu se derulează de fapt o luptă pentru deţinerea puterii în familie. Ceea ce înclină balanţa în favoarea părţii feminine a binomului tensiunilor soacră- ginere, ceea ce întărește și girează autoritatea este pînă la urmă tot mămăliga trecutului.

Gestul stîngerii familiei în jurul vetrei cu mămăligă a rămas. Chiar dacă familia are acum o afacere prosperă și pe masă, în locul mămăligii, e pus, aproape ostentativ un fruct exotic galben ca mămăliga  și tot pe atît de mare. În timp ce taie și mănîncă felii de pomelo, cînd soţul, cînd soţia povestesc despre vremurile cînd mîncau mămăligă. Vremuri trecute și tocmai de aceea ei, cei care au fost, sunt priviţi acum de ei, cei de azi, cu o oarecare condescendenţă. Numai mămăliga de atunci poate măsura distanţa parcursă pînă la pomelo de acum. Ea se cere din cînd în cînd privită printr-un binoclu performant pentru că este o mămăligă contrastantă.

Nu este mai puţin adevărat că, la vremea ei, mămăliga se putea mînca acasă cît de mult dar nu se putea lua la cîmp. Cineva din sat care ar fi trecut pe drum în timp ce familia ?lăsa de-amiazi? nu ar fi confundat niciodată feliile galbene din care îmbucau, cu niște felii de pîine. Grija cea mai mare era atunci ca, la cîmp, mămăliga să fie acoperită. Trecînd din sfera privată în cea publică, fiertura aceasta de mălai și apă devine o mămăligă rușinoasă. Nu se știe de ce, demult, demult, într-un sat din Maramureș, un bărbat ar fi făcut o dată mai multe mămăligi una după alta. De atunci cineva i-ar fi dat porecla  ?Tricoleși?. Ionu? Tricoleșii. Rușinea acestui nume au purtat-o de atunci urmașii, feciorii dar mai ales fetele care mult timp s-au temut că din cauza lui nu s-or putea mărita. De la un timp însă, de cînd mălaiul a început să fie adus cu vagoanele din Banat, chiar în acestă parte de ţară mămăliga și-a cîștigat dreptul de a fi privită cu alţi ochi. Pînă ?să se spargă capeurile?, cei plecaţi ?în lume? își aduceau cu CFR-ul plata muncii de o vară sub formă de știuleţi. Apoi bărbaţii măcinau o făină bună, iar femeile toată iarna puteau fierbe din ea o mămăligă cosmopolită.

Datorită unora dintre atributele ei bine încorporate asistăm azi la cosmetizarea fantomei mămăligii atît cît trebuie pentru ca ea să devină pînă la urmă un brand agroturistic. Numai că varianta trandy a păușoiului fiert în apă nu șade liniștită printre margarete ci se saltă și în farfuriile de mai multe stele, încordîndu-și mușchiul în numele tradiţiei sfinte și a autenticităţii altfel pierdute. Mămăliga agroturistică a devenit un proiect. Managerii n- au s-o mai negrijeze, iar experţii în matketing vor trage de-acum cu urechea pentru a afla la timp în ce direcţie dă mai tare în clocot.

Că mămăliga poate pînă la urmă să cadă sub incidenţa imagologiei, nu ne mai surpinde. Dacă oamenii au între ei înjurături în care alimentul acesta este prezent, de ce n-ar funcţiona obsesia și în stereotipurile dintre comunităţi întregi? Despre oamenii din satul R. se spune că, după ce fac mămăliga, se duc cu ea într-o tufă de afine și o mănîncă în această rudimentară combinaţie. Cu cît intrăm mai fatal în Europa, cu atît mămăliga imagologică va atîrna mai greu în competiţie mai ales cu mai sprinţara zacuscă.

Diplomaţia în fond va trebui să aibă în vedere ca mămăliga să nu mai explodeze cumva de-acum încolo nici pe dinafară dar nici pe dinăuntru. Superlativul în materie culinară este o mîncare atît de bună că și Președintelui i-ar plăcea, iar această mîncare este desigur una cu mămăligă. Este chiar mămăliga prezidenţială cu carne friptă, cîrnaţi și brînză.

Rurală sau urbană, consistentă și maturizată sau pripită felul acesta a reușit să stîrnească pasiuni și în spaţiul virtual. 256. 000 de sit-uri mamaligutza.ro te învaţă cum să faci o mămăligă:

?Ma bazez pe o putere de Microwave de 1000W. Timpul se poate modifica ca sa acomodeze o putere mai mica sau mai mare.

?Aveţi nevoie de blendar sau mixer și un vas de Jena?

?Retzeta este incredibil de simpla si practica cu rezultate garantate.  Luatzi un vas de Yena sau orice vas care e bun de microwave.

Punetzi malaiul si apa (nu e nevoie sa amestecatzi !). O sa va ingrozitzi de aspectul apos al mestecului dar asa trebuie sa fie. NU mai adugatzi malai ! Avetzi va rog incredere. Punetzi pe 10 minute la puterea maxima vasul partzial acoperit 

Dupa 8 minute oprizti si amestecatzi contzinutul bine odata. Mai punetzi pe inca 2 minute. Oprizti microwave-ul si lasatzi sa stea totul inca 8- 10 minute. (Adaugatzi aici daca doritzi ingredientele optzionale de mai sus si pe urma lasatzi sa stea totul inca 8-10 minute)

Vetzi fi uimitzi de rezultate?.