(Ce colectii?) Costume nationale, broderii, ceramica facuta in Banat, gulere vechi banatene. A mers din sat in sat si a colectionat tot ce era vechi si autentic si a facut o splendida colectie.

(In ce an?)  Pana in ?33 cand a murit. A avut o comotie cerebrala si a murit, la 47 de ani.

(A avut un muzeu?)  N-a avut nimica. A avut doar colectia asta si eu m-am straduit dupa aceea, am aratat lucrurile acestea? Nici nu mai am colectia ei, ci partial, putin mi-a ramas, caci a fost luata de un domn care a zis ca se va duce la muzeu si le va depune, dar cred ca le-a vandut in strainatate, a pacalit-o pe sora mea. I-a dat 3000 de lei, pe vremea aia o nimica toata si a zis ca el se asigura de aceasta colectie, si asa a disparut. A mai ramas foarte putin din colectia mamei, ce se vede pe perete, astea sunt din catrinte facute de mama, tesute jos, la noi in vila. Erau femei de la tara care veneau si faceau covoare frumoase. A fost o colectionara pasionata. Presedinta Asociatiei femeilor era regina Maria. Mama s-a ocupat si ea, alaturi de tata, de aceste activitati, avand cinci copii, dar, am avut o matusa si un unchi, matusa, care era pictorita, nu era casatorita si s-a ocupat de noi, copiii, iar mama si-a vazut de muncile ei obstesti. Ea era pasionata de ideile astea.

(Era nascuta la Cernauti?)   Mama era nascuta la Cernauti in 1886 si o chema Topor. Tata era in 1880 nascut.

(A trait o vreme la Cernauti?)  Pai, toata copilaria. Tatal ei a fost directorul liceului Aron Pumnul din Cernauti, fiind profesor de matematica. Era cu traditie familia Topor, care se tragea din episcopul Balosescu, ce era strabunul nostru. Era familie veche, bucovineana. Unchiul meu a fost director general la Caile Ferate si a fost facut, indata dupa Unire, ministrul comunicatiilor. Erau oameni care au fost innobilati de polonezi pentru meritele lor de ordin profesional. Au innobilat multi acolo in Bucovina, si intre ei, si familia mamei mele. Tarnovietzki s-a adaugat la numele Topor. Tata avea o voce splendida. Grozavescu insusi a spus ca are o voce mai frumoasa ca a lui, asa o voce splendida avea tata. A mers cu corul sa cante de Craciun si-a cunoscut-o pe mama si s-a indragostit de ea.

(Cu ce cor a mers?) Cu corul din Bucovina, de teologi, caci era student la Teologie. El a terminat Teologia si Dreptul. Pe urma a studiat Dreptul si in strainatate.

(Cum de a ajuns in Cernauti din Banat?) Pai a mers in Cernauti la Facultatea de Teologie care era cunoscuta, chiar si Gala Galaction a studiat acolo.

(Tatal dumneavoastra era nascut la Lugoj?) Tata era nascut in Costei, in Banatul iugoslav si pe urma bunicii mei au venit la Varadia. Tata i-a sprijinit in special atunci pe cei din Banatul iugoslav. Dupa aceea a fost la Cernauti ca student, pe urma a venit la Lugoj, la Braniste, a fost redactorul ziarului ?Drapelul? si de-acolo a fost trimis in strainatate, in Germania, ca sa studieze, sa-si ia doctoratul. El a mers cu o bursa acolo, a studiat cu mari sociologi si a trimis de-acolo articole fulminante. Am articolele lui, pe care un domn Radulescu de-aicea, care a facut inchisoare, mi-a spus ca o sa le publice, dar in tot locul se cer bani, iar eu n-apuc s-ajung la bani ca sa pot finanta eu. A vrut sa publice toate articolele lui tata, care sunt splendide.