(A scris memorii?) Da de unde, numai de asta n-a avut timp. Tot timpul s-a luptat pentru tot felul de cauze nationale, dar ca sa scrie despre el nu? A fost de o mare modestie. La noi in casa era un sir lung de oameni care veneau cu solicitari, cat timp el a fost deputat ani de zile si a fost vicepresedintele Camerei.

(Era liberal?)  Da. A ajuns prim ministru Bratianu, fiindca el a fost chemat in 1919 la Paris ca sa se prezinte la Wilson si acolo aproape ca i-a convins cu talentul lui oratoric sa cedeze partea din Banatul iugoslav pe care am pierdut-o, cu tot Costeiul. Atuncea s-a schimbat aicea, au venit Bratienii la putere, s-a schimbat politica si s-au intors de la Paris. S-a cedat partea aia si a ramas granita, ceea ce a fost pentru tata extraordinar de dureros, ca toata partea aia, atat de frumoasa si cu oameni atat de pregatiti si buni romani, a ramas in Iugoslavia. Si-atunci, tata i-a sprijinit in continuare, cat a putut, atunci cand au ajuns la putere liberalii.

(In ce an a fost deputat?) A fost indata deputat. A fost vicepresedintele Camerei, imediat dupa Unire si pe urma a fost deputat de cate ori au fost liberalii la putere. A murit pe postul de Secretar general al Ministerului Cultelor si Artelor.

(Tatal dumneavoastra in ce an a murit?) In ?38. Nu pot sa-i multumesc suficient lui Dumnezeu ca a murit tata inainte sa fi facut inchisoare, ca ar fi ajuns si-n inchisoare si va imaginati ce suferinta ar fi fost pentru el si pentru noi. Dupa toata viata dedicata neamului asta, sa ajungi sa te inchida, cum au fost inchisi atatia oameni. Dupa ce a venit din Germania a mai stat la Lugoj un timp si dupa aia a fugit cu mama, in ultimul moment, fiindca a fost condamnat impreuna cu Goga, cu care a fost foarte prieten, a fost condamnat de catre unguri. Si a fugit in ultimul moment, fiindca era deja urmarit. A venit aicea la Caldarusani, pe urma s-a refugiat la Iasi, fiindca a trebuit sa plece din Muntenia si toti au fugit la Iasi, iar de-acolo tata a plecat si un an de zile a disparut fiindca s-a dus sa stranga voluntari, pana in Siberia s-a dus. A avut o activitate extraordinara de strangere a acestor voluntari. A strans multa lume.

In timpul acela, mama saraca a ramas la Iasi singura si vai de ea cum a trait cu patru copii, din care unul, sora mea, s-a nascut acolo. Dupa un an i s-a spus ca tata nu se mai intoarce, dar s-a intors saracul de el dupa un an de zile, pitit intre doua vagoane. Pe urma, de la Iasi, a plecat cu avionul si a organizat Marea Unire de la Alba Iulia. El a fost unul dintre organizatorii acestei sarbatori. Am cuvintele de la secretarul Marii Adunari care a spus ce discurs fulminant a tinut tata in ajunul Unirii, fiindca acolo erau banateni si ardeleni care cereau autonomie. Chiar si Braniste a fost pentru autonomia Banatului, ori tata a fost impotriva acestei idei, el fiind pentru unirea intregii tari si atunci a tinut un discurs care a avut un efect extraordinar se pare, in ajunul acestei Mari Uniri. Dupa aceea a venit la Timisoara si ori era la Bucuresti, ca deputat, ori la Timisoara, unde si-a dus activitatea.

Eu m-am nascut in 1920, la Timisoara. In 1920 familia era deja la Timisoara. Redactorul sef al ziarului ?Banatul? era Camil Petrescu, care-l adora pe tata. A scris niste lucruri admirabile despre tata, ca l-a inteles, a inteles sufletul lui tata, aproape mistic, tata fiind un idealist extraordinar care a trait pentru ideea Unirii.

Cand s-a infiintat Institutul Dr. Avram Imbroane a romanilor de peste frontiera, in ?34, el a tinut o cuvantare pe care o am aici scrisa, intre articolele astea. A tinut o cuvantare despre lipsa de solidaritate a poporului roman. Pentru tata asta a constituit una dintre durerile cele mai mari, cand a vazut ce putin solidari sunt romanii. E un defect din nastere al lor care continua si astazi, dupa cum vedeti. Cum se ridica unul, in loc sa-l sprijine, dimpotriva? Si l-a durut foarte tare pe tata si a scris niste lucruri admirabile, niste articole foarte frumoase. Pe urma a scris contra politicianismului. El nu a fost deloc politician de dragul politicii. El a devenit intamplator, luptand pentru aceasta idee, apoi a devenit deputat si asa mai departe, in partidul liberal, ca a fost cu Bratianu, insa n-a iubit politica deloc, dar e adevarat ca a fost un cap de politician, adica a gandit bine politic, ceea ce astazi gasesti mai rar. Saracu? tata?