(In ce oras?) La Lausanne. Fratele meu saracu? a venit in ?40 si pe urma a murit aicea. Noi ne-am intors dupa un an fiindca a inceput razboiul. Eu m-am inscris la Academia de Belle Arte, ca sa-i fac mai mult o placere matusii mele care era pictorita. Aveam talent pentru portrete, dar eu vroiam foarte multe lucruri sa studiez si, in afara de Academia de Belle Arte, am studiat pe urma Literele, in special Istoria Artelor, am facut cu Oprescu patru ani. Vroiam sa merg pe linia mamei mele, adica sa fac cercetare in folclor banatean. Din pacate am avut un coleg celebru, Radu Bogdan, cu care am fost patru ani in facultate si care stia ca Oprescu ma aprecia, nu ma laud, dar eram printre femeile care luau ?bine? la el, cand toate luau ?suficient? si le trimitea la cratita. Mie imi dadea ?bine? si ma aprecia pentru ca a vazut ca sunt pasionata de treaba asta, iar cand am terminat, domnul Radu Bogdan a devenit mare director in Ministerul Artelor. M-am dus la el si i-am spus ca vreau sa intru in muzeu, sa devin muzeograf si sa fac cercetare, iar el m-a tinut in picioare, s-a facut ca nu ma cunoaste si mi-a spus: ?dumneata, in primul rand sa-mi spui daca cunosti arta realist - socialista?. Eu, tanara fiind, i-am intors spatele, fara sa mai stau cu el de vorba. Dar mi se propusese atunci sa intru in invatamant. Am fost la inceput profesoara de desen tehnic, caci atunci era desenul tehnic mai important. Primele sudorite au terminat acolo.

(Cand ati terminat facultatea?)  Pai, in ?45-?46 am terminat Belle Arte si in ?49 am terminat si Facultatea de Filosofie, ca am trei licente. Am avut profesori exceptionali, din generatia aceea grozava de profesori si m-a pasionat studiul.

(In Timisoara ati stat pana ati terminat liceul?)  Eu am terminat liceul in ?38, iar in ?39 am plecat la Paris. In ?40 m-am inscris la facultate si in ?42-?43 am fost la München, la studii.

(Erau niste burse?)  Nu, dar stiti ce ieftin era? In Germania am trait mai ieftin decat daca as fi trait in Bucuresti. Erau conditii speciale. M-am dus la un camin unde m-am imprietenit cu diferite fete de-acolo, si-acuma mai corespondez cu unele din ele. Era un camin de studente. Am stat un an acolo si pe urma au inceput bombardamentele si nu m-au mai lasat sa plec de-aici, si-am ramas aici si am terminat studiile.

(Cum era viata la Timisoara cand erati la liceu?)  Asa cum era, era frumoasa viata. Nu era asa mare activitate culturala cum e acuma. Acuma mult s-a ridicat Timisoara cultural, in ultimii ani. Pe vremea aia era mai putina activitate culturala, insa tata a sprijinit-o, a sprijinit teatrul din Timisoara. De altfel el a sprijinit si la Lugoj, fiind acolo redactor, a sprijinit pe actorii din Romania. Unul dintre actori, Leonard, a spus ca nimeni nu a facut pentru ei asa de mult cat a facut Avram Imbroane prin presa, ca a scris articole despre teatru si a sprijinit enorm de mult teatrul romanesc. El a considerat ca este important pe linie culturala.

(Cu cine erati prieteni de familie in Timisoara?)  Eu am avut colege multe, Ligia Montane, care a fost maritata cu prefectul. Familia Gombosiu, am cunoscut-o pe Valentina Pintea. Eu am avut un unchi in Timisoara, Ion Imbroane, care a facut biserica din Iosefin si care a fost profesor de religie la Carmen Sylva si care mi-a fost si mie profesor. Nu-mi dadea insa nota maxima, ci imi dadea 9, ca sa arate ca nu tine cu familia. Am facut liceul Carmen Sylva, care era un liceu extrem de serios si cand am terminat am stiut perfect franceza.

(Ce se facea la Carmen Sylva?)  Faceam limbi, germana, franceza pe care le-am stiut foarte bine. Se invata cu profesori exceptionali.

(Dintre profesori va mai amintiti pe cineva?) Din pacate astia erau cei mai buni: Draghiceanu, profesoara de franceza si Gheorghiu, cea de germana. La matematica am avut profesoara slaba, dar Dumnezeu s-o odihneasca, ca a devenit si directoarea liceului si numai matematica n-am invatat. Pe urma, in clasa a VII-a a venit o profesoara buna. La latina am avut pe unul Gegeres, un ungur, si am stiut bine latina la urma, dar in timpul orei eu ma distram facandu-i caricatura. Tin minte ca m-a surprins si mi-a spus: ?ce faci tu Steluta in ora de latina?!?.