Cărți
Memoria.ro NU VINDE cărți. Pentru a le achiziționa, adresați-vă direct editurii!
CATEGORII
CĂUTARE DUPĂ TITLU / AUTOR
INDEX DE AUTORI
DIN SECȚIUNEA "APARIȚII"
Problema Basarabiei în lumina principiilor actelor juridice internaționale. (Contribuții la cunoașterea raporturilor diplomatice româno-ruse)
Autor: Dumitru Th. PÂRVU
Prefață de: Studiu introductiv, note și indice de nume de Ion Constantin
ISBN: 978-606-93494-0-3
Editura: Biblioteca Metropolitană București
Anul publicării: 2013
Localitate: București
Sursa: Editura Bibliotecii Metropolitane
Anul 1933 aduce o nouă orientare a Sovietelor în politica externă europeană, la a cărei schimbare bruscă a contribuit atât posibilitatea unui conflict armat al Sovietelor cu Japonia în Extremul Orient, cât și trimful politic al național-socialismului în Germania (la 30 ianuarie 1933); prin dinamizarea și electrizarea întregului popor german, care își propusese să refacă Statul de importanță mondială prin lupta anticomunistă și antisemită.
La conducerea Afacerilor Externe din Uniunea Sovietică, Cicerin a fost înlocuit cu Litvinov în postul de comisar al Poporului, acesta inaugurând o politică de apropiere cu Franța.
Franța a încercat, prin politica sa, să ne apropie de Rusia sovietică, dar încercările nu au dus la rezultatul dorit.
Întrevederile româno-ruse de la Riga ce au avut loc în ianuarie 1932 între reprezentantul sovietic, Stomoniacov și reprezentantul român, Ghica, precum și întrevederea Litvinov – Cădere din același an, au produs, cel mult, un diferend grav între conducătorii politicii noastre externe, Vaida-Titulescu și nici un alt progres în domeniul internațional, prin deosebirea de vederi asupra textului propus de Litvinov, la tratativele polono-ruse la care, după intervenția Poloniei, trebuia să adere și România și anume: „Orice încercare a U.R.S.S. de a rezolva chestiunile teritoriale pe calea forței este privită ca o violare a pactului de neagresiune”. Textul acesta arăta că există litigii teritoriale între Rusia și România, lucru neadmis de Guvernul român care urmărea, din contră, o garanție în plus.
Cu această ocazie România propuse ca, în Tratatul de neagresiune să se definească teritoriul asupra căruia să se întindă puterea tratatului, adică forța juridică a acestuia să asigure neagresiunea și peste teritoriul dintre Prut și Nistru, așa cum era asigurat și restul teritoriului românesc, ceea ce Sovietele au refuzat, motiv pentru care tratativele au luat sfârșit.
În același timp, Polonia și Franța au încheiat cu Sovietele pacte de neagresiune. Parisul, mai mult, printr-un schimb de scrisori cu Moscova, obținu angajamentul din partea acesteia de a nu recurge la violențe în chestiunile litigioase cu România și ca urmare, era dispusă să încheie cu aceasta un pact româno-sovietic pe o durată de patru luni, act care, din partea României, îl desăvârși în 1933 fostul nostru mare diplomat Nicolae Titulescu, care, interesant, în 1932, încă nu avea convingerea definitivă pentru necesitatea încheierii unui pact de neagresiune cu Sovietele. [pag. 328-329]
- STUMBLEUPON
Cărți integrale
Țărani, boli și vindecători în perioada comunistă. Marturii orale, volumul I
Constantin Bărbulescu, Mihai Croitor Ciprian Pavel Moldovan, Alexandru Onojescu, Alina Ioana Șuta
Cărți. Ultimele apariții
Colectibile
Multimedia. Galerie foto.
Colecția Dimăncescu
Pagini din jurnalul lui Dimitrie D. Dimăncescu. Memoriile lui, dictate in limba engleză și publicate aici parțial, prezintă evenimente cotidiene din timpul primului razboi mondial.