Realizările deosebite ale bănăţenilor sosiţi în anii ’50 în Vaucluse, în La Roque-sur-Pernes, sunt prezentate în ziare în aceiaşi termeni. De exemplu, Le Méridional din 1 aprilie 1959 menţionează că, “stingându-se acum câţiva ani”, mica localitate din Vaucluse renaşte în fiecare zi din propria cenuşă datorită “operei bănăţenilor”. Un alt titlu anunţă: “Ei au făcut să înflorească pietrele. Odiseea bănăţenilor se încheie în Provence” (Senzer, 1963).

La rândul ei, publicaţia Le Provençal scrie în 5 martie 1960: “între Pernes şi La Roque, loreni din Europa centrală au transformat foste deşerturi în noi şi fericite văi”. După ce menţionează în teza sa faptul că, la sfârşitul anilor ’50, 60 de bănăţeni recrutaţi în Alsacia şi Lorena, unde se aflau ca refugiaţi (imigraţi din Banat cu doi ani în urmă), au ajuns în La Roque, Guillot (1953, pp. 224-226) precizează: “ei veneau să reînvie un sat, până la urmă veneau să încerce o experienţă majoră”, “cea mai magnifică reconstrucţie, cu alte cuvinte o colonizare veritabilă, unică în felul ei şi în prezent necunoscută în alte ţări ale Europei”. 

Smaranda Vultur

Textul integral al cărții, pus cu amabilitate la dispoziția cititorilor noștri de autoare, poate fi descărcat apăsând butonul DOWNLOAD din caseta de mai sus. Această carte a fost publicată electronic inițial pe situl
www.memoriabanatului.ro.