• Despre site


    Motouri:

    ”Dihotomia trecut - viitor nu are rost. Viitorul nu ne aduce nimic: noi suntem aceia care trebuie să îi dăm totul. Trebuie însă să ai ce să dai, iar noi nu posedăm nimic altceva decât comorile trecutului” (Simone Weil)
    ”Trecutul nu este niciodată mort. Nici măcar nu e trecut” - William Faulkner



    În februarie 2013 situl www.memoria.ro - componenta principală a proiectului de istorie recentă Memoria.ro - se prezintă în a treia sa versiune.

    Suportul tehnic al sitului, prezentarea sa grafică și conținutul - îmbogățit cu noi rubrici și documente – vă oferă de acum o bibliotecă digitală net îmbunătățită. Înnoirea a devenit necesară pentru că, pornind în urmă cu 12 ani, am avut la bază un sistem care, performant la vremea primei versiuni, a fost treptat depășit de progresul rapid al informaticii.

    Și noi am progresat, cum ne place să credem: experiența editorială de un deceniu și sfaturile unor colegi ne-au arătat ce noi adăugiri devin necesare și ce rubrici se bucură de interesul cititorilor. De-a lungul anilor ne-au fost propuse spre publicare tot mai multe documente; am descoperit noi înșine pe Internet sau în biblioteci tradiționale noi titluri și file de carte, imagini, filme și înregistrări audio.

    În ediția prezentă volumul documentelor a întrecut speranțele cele mai îndrăznețe pe care le-am avut în 2002, când situl a pornit cu doar 46 de interviuri de istorie orală. În prezent banca noastră de date găzduiește mii de documente – interviuri, pagini de memorialistică, studii de istorie recentă, fotografii, filme scurte, pagini digitizate din enciclopedii, cărți integrale în format PDF.

    Vă invităm să cutreierați prin ”sălile” noii noastre biblioteci și prin cele ale siturilor înrudite. Astfel veți descoperi noile secțiuni pas cu pas, în funcție de interes și timpul pe care îl aveți la dispoziție. Primim sugestii de noi materiale și comentarii la adresa editor@memoria.ro.

    Lidia Gheorghiu Bradley

     
    Notă: În cele ce urmează găsiți descrierea proiectului Memoria.ro așa cum a fost formulată în anii de început, 2002 și 2003. Crezul și scopurile noastre au rămas aceleași:

    Memoria.ro, creată de Fundatia Aspera, este o bibliotecă digitală de interviuri, memorialistică, studii de istorie orală, cărți și imagini din istoria recentă a României, prezentând evenimente politice, sociale și culturale ale secolului XX așa cum acestea se reflectă în conștiința celor care le-au trăit.
    O astfel de colecție nu poate fi niciodată exhaustivă. În schimb, fiind publicată pe Internet, un mediu relațional, flexibil, divers și democratic, ea poate aspira să cuprindă cu timpul o mare cantitate de mărturii. Acest sit se vrea deci o carte deschisă, în continuă elaborare, o colecție integratoare și interconectată a memoriei celor ce au trăit în România - sau au cunoscut-o îndeaproape - din 1900 până în prezent.
    Semnalăm cititorilor că Memoria.ro este un proiect independent de Memoria - Revista Gândirii Arestate, inițiată de domnul Banu Rădulescu la începutul anilor 1990, și continuată cu abnegație de un colectiv condus de doamna Micaela Ghițescu. Scopul ambelor proiecte fiind înrudit și conținutul lor complementându-se reciproc, oferim găzduire în biblioteca noastră digitală versiunii Internet a Memoriei - Revista Gândirii Arestate (din vara anului 2003).

    Categorii de public
    Pentru publicul larg de orice vârstă, Memoria.ro poate deveni o sursă de cunoaștere a unor experiențe personale directe și diverse, un mod de confruntare cu puncte de vedere diferite, sau de confirmare a unor istorii transmise de părinți. Pentru cei foarte tineri, situl poate deveni o punte spre înțelegerea a ceea ce a fost, a ceea ce ar trebui continuat, și a ceea ce trebuie evitat. Pentru studenții istoriei recente, baza de date conținută aici poate completa o bibliografie tradițională. Pentru cercetători și specialiști, situl poate deveni un mod de a-și face cunoscute lucrările unui public din orice parte a lumii. Prin amploarea pe care o iau comunicațiile prin Internet, sperăm ca acest sit să devină un valoros instrument didactic.

    Inițiatori și specialiști
    Memoria.ro a fost inițiată de un grup de oameni cu profesiuni diverse - de la lingviști la ingineri, medici si muzicieni pâna la oameni de afaceri. Nici unul dintre inițiatori nu este istoric de specialitate. Ceea ce ne-a motivat este dorința de a consemna și împărtăși experiențe umane, cu siguranță efemere, dar din care se poate recompune lumea românească a secolului trecut în toată diversitatea ei; de a contracara efectele deformatoare ale propagandei ideologice; de a cunoaște felul în care bunicii și părinții noștri și-au trăit viața, în detaliile ei cotidiene, dar și ca destin, prin propria lor relatare și cu propria voce; de a deschide celor tineri o fereastră spre lumea care prinde astfel contur; de a oferi celor doritori de a-și împărtăși experiențele și de a-și publica cercetarea un mediu deschis pentru circulația ideilor, cu un public mai larg decât al oricărei biblioteci tradiționale.

    Bineînțeles că istorici de profesie sunt invitați să ne împărtășească din cercetărilor lor, să completeze conținutul sitului prin studii și opinii, să definească contextul istoric în care se încadrează mărturiile colectate, să interacționeze cu cititorii răspunzând întrebărilor acestora.

    Componente
    In versiunea 2003, Memoria.ro are [n.e. a avut] următoarele componente:

    (1) O baza de date cu 45 interviuri luate populatiei varstnice din Brasov prin respectarea unei metodologii academice, în luna iulie a anului 2001, de către un colectiv de studenți de la Facultatea de sociologie, sub îndrumarea Prof. Dr. Ștefan Ungurean de la Universitatea Transilvania din Brașov și a Profesoarei Dr. Maria Bucur de la Universitatea Indiana, Bloomington, precum și a Prof. Dr. Smaranda Vultur de la Universitatea de Vest din Timișoara și a coordonatoarelor de proiect Jill Massino (Universitatea Indiana), Carmen Huluță Mihalache (Muzeul Țăranului Român) și Florentina Scârneci (Universitatea Transilvania). Rezumate in limba engleză ale acestor interviuri apar pe sit in vara 2003. O selecție a interviurilor din 2001, împreună cu trei studii introductive, a fost publicată în formă de carte sub titlul "Vieți Paralele - Istorie orală în Țara Bârsei", Editura Phoenix, Brașov, 2002 (amănunte la secțiunea "Cărți"). 
Baza de date cu interviuri luate la Brasov va fi completată în decursul anului 2003 cu ca 40 interviuri efectuate de același colectiv în vara anului 2002 pe tema obiceiurilor de lectură in perioada comunistă și în cea de tranziție spre democrație. Și acest proiect va rezulta într-o carte.

    
(2) O selectie din Arhiva Grupului de Istorie Orala si Antropologie Culturala al Fundatiei "A Treia Europa" din Timisoara, cu interviuri luate populatiei din Banat sub indrumarea Prof. Dr. Smaranda Vultur. Textul integral al unor cărți publicate de colectivul de cercetători de la Timișoara este de asemenea publicat pe sit ("Memoria salvată - Evreii din Banat, ieri si azi", Editura Polirom, Iași, 2002, amănunte la secțiunea "Cărți").

    
(3) Varianta electronică a revistelor "MARTOR" (a Muzeului Țăranunului Român) și "Memoria - Revista gândirii arestate" (a Fundației "Memoria"), precum si un indice de titluri din alte jurnale si reviste.

    
(4) O baza de date continind interviuri si articole de memorialistica publicate in carti si reviste de circulatie nationala, precum si interviuri inedite, luate la inițiativa Fundației Aspera sau a partenerilor ei. Sursa și apartenența articolelor este menționată în fiecare caz, împreună cu adresa sitului în care cărțile sau articolele au fost publicate inițial. O mașina de căutare facilitează găsirea oricărui termen în documentele publicate pe Memoria.ro. Cititorii pot comenta și schimba opinii pe baza textelor prezentate pe sit. În luna mai 2003 baza de date conține ca. 600 de articole.

    
(5) Un index al cartilor de interviuri si memorialistica a secolului XX cunoscute până în prezent editorilor sitului. Unele dintre aceste cărți sunt publicate pe sit integral: Zoltan Rostas, "Chipurile orasului - Istorii de viață din București", Editura Polirom, Iași, 2001 sau parțial: Anton Golopenția, "Ultima carte", Editura Enciclopedică, București, 2000.


    (6) Un index al siturilor de istorie orală romane si internationale recomandate de editori și specialiști în istorie orală și istorie recentă.

    
(7) Posibilitatea acordată oricărui autor și cititor-autor de a publica articole si fotografii în spațiul virtual Memoria.ro, cu respectarea regulilor si aprobarea editorilor sitului.


    (8) Un for de discutii care poate deveni și o bancă de idei pentru proiecte viitoare de înregistrare a memoriei, deschis oricărui cititor înregistrat ca membru al Memoriei.ro.


    (9) Capabilitatea de a înștiința cititorii despre noile articole publicate printr-o scrisoare electronică care va fi transmisă periodic abonaților.

    Ne bazăm pe sugestiile cititorilor pentru a completa banca de documente care, în ediția 2003, deși mult mai cuprinzatoare decât în prima ediție a anului 2002, sunt încă în stadiu de început. Așteptăm propuneri prin email la editor@memoria.ro.

    
Vom publica documente în orice limbă, cu condiția ca ele să poată fi recenzate de cel putin doi vorbitori ai acelei limbi. În ediția 2003, Memoria.ro conține documente în română, engleză, franceză și germană.
     
    Notă: Textul despre Componente este depășit de dezvoltarea de peste un deceniu a sitului, care în 2013 conține mult mai multe date. L-am păstrat neschimbat ca documentare a evoluției sale.