
Erica este bine dispusă, plină de energie şi spirit întreprinzător, parcă ar putea să mute şi munţii din loc. Nu înţeleg cum are timp pentru toate: slujbă şi carieră, cei patru copii, părinţi, prieteni şi prieten, sport şi program de distracţii. Îmi spune: „Simplu. Nu am încotro”. O văd în acţiune: cu mintea clară, îşi fixează obiectivele şi priorităţile, elimină detaliile de prisos, firesc şi cu şarm. Nu cunoaşte stresul, nici lamentările – pentru aşa ceva nu are timp. Dăruieşte cu mărinimie dragoste şi prietenie, căci le are din belşug.
Mă numesc Erica Cohen Junger şi m-am născut în ianuarie 1961, la Deva, în casa bunicilor mei, dar am locuit cu părinţii în Timişoara. În primii ani, am copilărit la Deva, la bunicii mei, iar când am început şcoala, eram la ei în vacanţa de vară.
La bunici mirosea frumos
Mergeam cu el în fiecare vineri seara la sinagogă, în Deva; şi, în timp ce el se ruga, eu mă jucam afară cu pisicile, pe scările sinagogii.
Se ţinea Şabatul, ţin minte, ne întorceam de la sinagogă şi intram în casă şi spuneam Git Iontev[1]. Întotdeauna era acelaşi miros, lumânările erau aprinse de bunica şi ciolent-ul era în cuptor. Bunicul meu lucra ca ceasornicar, toată casa era plină de ceasuri cu cuc, fiecare cânta în alt fel. El lucrase la societatea Singer, unde a fost responsabil de vânzările maşinilor de cusut în toată Transilvania. Avea maşină cu şofer, dar, când a venit războiul, l-au dat afară şi a trebuit să înveţe alte meserii. Aşa a devenit ceasornicar.