Rh. C.: Un model istoric si politic romanesc contemporan, de mare anvergura internationala, le puteti oferi tinerilor si cetatenilor Romaniei de azi?

D. P.: Momentele de varf ale istoriei noastre, in care Romania incepe sa se cristalizeze ca un stat modern, apt de coexistenta cu celelalte state dezvoltate, trecand demn prin Razboiul de Independenta, prin Primul Razboi Mondial si negociindu-si cu inteligenta si autoritate consecintele acestor infruntari sunt momentele care coincid cu unirea exceptionala a fibrei germane (Carol I si Ferdinand) cu fibra romaneasca (Ion Bratianu si, respectiv, Ionel Bratianu).

Semnaturile in Istorie, a Regelui Carol I si a lui Ion Bratianu, a Regelui Ferdinand si a lui Ionel Bratianu, au pus temelia Romaniei moderne, a unui stat demn, rezultatul unei gandiri politice coerente, de sistem si a unei intalniri exceptionale.

Demnitatea acestei Romanii a fost asigurata in exilul Sau tragic de catre Majestatea Sa Regele Mihai. Exilandu-L fortat pe Majestatea Sa Regele, sovieticii au exilat de fapt aceasta Romanie adevarata, libertatea si demnitatea ei.

Prin neclintirea Sa, prin sacrificiul de sine, prin neacceptarea nici unui compromis, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a intretinut exemplar in fata ghetoului salbatic comunist si-n inima unei Europe Occidentale cinice fata neintinata a Romaniei. Iata modelul suprem, istoric si politic, de mare anvergura internationala, pe care Romania il prezinta deopotriva si-n fata lumii, dar si-n fata lui Dumnezeu.

Sa porti crucea exilului mai mult de 50 de ani, sa nu te dezici de neamul tau, sa speri in renasterea lui ca nimeni altul, sa fii Rege si sa suporti privatiunile unei vieti comune printre straini, sa fii lacrima din lacrima Tarii intr-o mare de indiferenta, sa preferi sa ramai tintuit pe crucea exilului, dar Rege, iata un model si, chiar mai mult, un Destin in fata caruia nici cele mai tragice personaje shakespeariene n-ar putea decat ingenunchea.

Dan Puric : Curriculum Viate

Nascut la 12 februarie 1959  in Buzau.

Studii

In 1978, a absolvit Liceul de Arte ?Nicolae Tonitza? din Bucuresti, iar in 1985 ? Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica ?I. L. Caragiale?.

In perioada 1985?1988 este actor la Teatrul ?Mihai Eminescu? din Botosani. Din 1988 si pana in prezent ? actor la Teatrul National ?I. L. Caragiale? din Bucuresti.

Din anul 2001 este Director artistic al Fundatiei Centrul Cultural European din Bucuresti.

Activitate profesionala

Cinema: rolul principal in Broken Youth, regia: Maria Marek, cooproductie romano-sarba.

Televiziune: spectacolele sale de pantomima au fost transmise de BBC ? Belfast ? Royal College, 3SAT ? Frankfurt, Leipzig, RTL. A regizat (film si productie) pentru Televiziunea din Laussane, Elvetia.

Teatru (roluri principale):

Truffaldino in ?Sluga la doi stapani? de Carlo Goldoni, regia Laurian Oniga.

Sir Andrew Aguecheek in ?A douasprezecea noapte? de William Shakespeare, regia Andrei Serban.

Evelpides in ?Pasarile? de Aristofan, regia Nicky Wolcz.

Radu in ?Cruciada? de Lucian Blaga, regia Laurian Oniga.

Urmuz in one-man show-ul pe texte de Urmuz, regia Catalina Buzoianu.

One man show ? ?Jocul?, regia Traian Aelenii.

Doctor Sanderson in ?Harvey? de Mary Chase, regia Tudor Marascu.

Locotenent David Wills in ?De partea cui esti?? de Ronald Harwood, regia Radu Beligan.

Jack Absolutul in ?Omul care a vazut moartea? de Victor Eftimiu, regia Mihai Manolescu.

Brazovenescu in ?O scrisoare pierduta? de I. L. Caragiale, regia Al. Tocilescu.

Arlechino in ?Doi gemeni venetieni? de C. Goldoni, regia Vlad Mugur.

Eminescu in ?Iubirea? de Cristian Tiberiu Popescu, regia Grigore Gonta.

Arlechino in ?Jocul dragostei si al intamplarii? de Marivaux, regia Felix Aderca.

Spectacole de teatru (in calitate de regizor)

?Secvente? ? spectacol de pantomima si dans la Teatrul ?Mihai Eminescu? din Botosani.

?Pantomimia? ? la Teatrul National Bucuresti.

?Toujours l?amour? ? la Teatrul National Bucuresti.

?Costumele? ? la Teatrul ?C. I. Nottara? Bucuresti.

?Made in Romania? ? la Centrul Cultural European din Bucuresti.

Participari internationale cu trupa Teatrului National Bucuresti: Paris, Milano, Edinburgh, Halein (Austria), Sao Paolo.

Turnee cu ?Pantomimia?: Lille, Gyor, Skopie, Cairo.

Turnee cu ?Toujours l?amour?: Viena, Leipzig, Budapesta, Sofia, Lisabona (Ultima expozitie mondiala a secolului), Venetia, St. Croix, Montreal, Toronto, Chicago, New York, Paris, Nisa, Marsilia,  Madrid, El Escurial, Varsovia, Suwon Hwasung Fortress International Festival (Coreea de Sud), Londra (The Gate Festival).

Premii nationale si internationale

Premiul I  la Festivalul de Film de la Costinesti din 1987 pentru one-man show-ul de  pantomina Jocul.

Premiul Golden Arena la Festivalul International de film de la Pola ? Iugoslavia pentru rolul principal din ?Broken Youth?.

Premiul special la cel de-al doilea Festival al Pantomimiei de la St. Croix ? Elvetia.

Premiul pe 1996 la Chicago Artists International Program.

Premiul ?Constantin Tanase? la Festivalul Umorului pentru rolul principal din ?Omul care a vazut moartea?.

Marele Premiu ? Festivalul ONE MAN SHOW, Chisinau, pentru spectacolul ?Metamorfoze? (2001).

Distinctii speciale

Din 1994: membru al Asociatiei pentru promovarea Artistilor de Teatru din Elvetia.

In 1996: delegat al celui de-al 4-lea Congres International de Educatie al oraselor de limba franceza si engleza The Arts and Humanities as Agents for Social Change.

1997: Premiul pentru Teatru de Pantomima acordat de Sectia Romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru ? Fundatia Teatrul XXI.

1999: Premiul UNITER acordat de Sectia Romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul ?Toujours l?amour?.