Rh. C.: Ce valoare trebuie sa aiba adevarul (si pe ce plan) in societatea romaneasca contemporana?

D. P.: A avea nevoie de ?adevar? este o toaleta intima cu care bietul roman trebuie sa se reobisnuiasca. In anii comunismului, adevarul a fost ascuns, ba mai mult, s-a creat un nou adevar care apartinea unui nou sistem de referinta.

Ideologia comunista a anulat adevarul: ca suntem copiii lui Dumnezeu, si ne-a declarat fii ai Partidului. A creat o noua istorie a Romaniei, rupta de realitate si a realizat o pierdere de informatie, deci o structura de tumora maligna si, ca sa-l citam pe Konrad Lorenz, ?Celula unei tumori maligne se deosebeste de o celula a unui organism sanatos in primul rand prin faptul ca a pierdut acea informatie genetica de care are nevoie pentru a-si indeplini rolul de veriga utila in cadrul comunitatii de interese a organismului.?

In aceasta lipsa de informatie despre sine rataceste romanul de azi, mai ales generatia medie si tanara. Pe tergiversarea declararii adevarului se bizuie si Puterea de azi, manipuland fiinta fara reper. Adevarul pentru noi, deci, are o functie vitala, asigurand starea de insanatosire a poporului si moartea parazitismului neocomunist. Adevarul, declararea lui trebuie sa devina un reflex normal al omului politic de azi, al mass-media si al societatii civile in general.

Dar sa ne gandim ca venim dupa 50 de ani de minciuna si 12 ani de minciuna-adevar ? in realitate, hibridul acesta creat de neocomunisti ca sa simuleze democratia. Produsul nou este un amestec de minciuna si impostura, glazurate cu adevaruri din segmente politice si sociale nesemnificative, cu scopul de a deruta si de a pretinde o deschidere a noii societati. Dar marile tragedii, crime politice sunt inca ascunse, iar la suprafata, in numele libertatii si al adevarului, se practica invectiva, pornografia, drept arme paralizante pentru constiinta normala. O noua boala ne apasa: nu minciuna fatisa, ci infestarea subtila a adevarurilor fundamentale.

Rh. C.: Cat de mult a reusit comunismul sa modifice in rau societatea romaneasca?

D. P.: Voi incerca sa surprind cateva mutatii majore pe care comunismul le-a facut in structura poporului nostru, introducand prin forta o ideologie straina firii acestui neam si conditiei umane in general.

Aceasta noua ideologie avea nevoie de un alt popor, si atunci a creat o generatie spontanee, care a format poporul comunist. S-a servit in acest sens de oameni resentimentari, naivi, cu morala redusa si cortex atrofic, oameni certati cu legea, dispusi sa-si schimbe conditia sociala peste noapte fara munca, oameni cu comportament patologic ? cu acesti oameni se comunica printr-o limba speciala, o limba comunista, despre care am vorbit mai inainte.

Trebuiau dinamitate bazele fostei societati, si astfel a fost distrus instinctul de proprietate, apoi omorata celula familiei prin cultul delatorului. A distrus raportul barbat-femeie sub pretextul emanciparii femeii pe plan social, a creat femeia-strungar, femeia-tractorist, femeia-activist, omorand unul dintre cele mai frumoase daruri ale sexului opus ? feminitatea, adica i-a pus femeii pantaloni si chipiu si a facut-o tovarasa, iar dragostea a devenit camaraderie ? astfel conturandu-se incet, dar sigur unitatea militara in care era introdusa incet, dar sigur societatea civila.

Singurele forme de existenta a poporului roman erau, deci, cazarma, ca forma de libertate a societatii, si puscaria, ca scoala de reeducare. Intre betoanele acestea s-a chinuit sufletul acestui neam timp de 50 de ani.

A construit blocuri pentru oamenii muncii, ghetoizand astfel tara, a demolat isteric tot ce tinea de trecutul frumos al tarii, de la case boieresti cu un parfum anume la monumente arhitecturale si biserici. A mutilat astfel multe orase, lasandu-ne mostenire adevarate tumori arhitectonice, pe care micul roman mutilat de astazi le admira inca in secret. Se pot face studii de antropologie si de psihiatrie din analiza modulelor arhitecturale care ne-au rapit spatiul vital. Si, astfel, s-a nascut comportamentul de bloc, adica dimensiunea filogenetica a omului a fost afectata, fiind obligati sa devenim termite.