Chiar dacă este definită de autoare însăși ca o analiză specifică gulagului sovietic, cartea nu se opreste aici. Sunt analizate concis dar clar caracteristicile sistemelor de închisori și lagăre din fiecare stat satelit, analiză în care situația din România se evidențiază, în cuvintele lui Applebaum, astfel: ?Poliția secretă română, Securitatea, pare a fi lucrat sub comanda directă a colegilor sovietici. Probabil din această cauză lagărele românești s-au asemănat cel mai mult cu cele din Gulag, până la extrema de a fi încercat să ducă la îndeplinire proiecte absurde și prea ambițioase de tipul celor pe care Stalin însuși le-a recomandat în Uniunea Sovietică. Cel mai faimos dintre acestea, Canalul Dunărea-Marea Neagră, nu pare a fi servit nici unei funcțiuni economice. [?] O lozincă propagandistică declara că acest canal era ?mormântul burgheziei românești?. Dat fiind faptul că se susține că acolo și-au pierdut viața cca. 200.000 de persoane, acesta pare a fi fost într-adevăr scopul real al canalului.?

Câștigand aprecieri elogioase de la profesori de istorie de la universități ca Harvard și Stanford, de la autori de studii ale istoriei Uniunii Sovietice și a altor sisteme totalitare, de la politicieni americani de talia lui Zbigniew Brzezinski, fost consilier al președintelui Carter, până la Vladimir Bukovski, respectatul dizident sovietic, cartea ar trebui să devină, în cuvintele revistei britanice ?The Economist?, ?istoria de bază a unuia din cele mai mari rele ale secolului XX?.

Nu  putem decât dori ca în România datele importante din arhivele întocmite de Asociația Foștilor Deținuți Politici, de Fundația Culturală Memoria și Memoria - Revista Gândirii-Arestate, Institutul Român de Istorie Recentă, Memorialul Sighet, Fundația ?A Treia Europă?, de multe alte centre de istorie orală din țară, de numeroși cercetători și autori independenți, având ca obiect închisorile și deportările din România sub comunism, să devină la un moment dat resursele principale ale unui volum de anvergura și rigoarea celui scris de Applebaum despre Gulagul sovietic. Și fie ca acest viitor volum să fie făcut cunoscut și în Vest. Un proverb american, însuflețit desigur de optimismul acestor locuri, susține: ?Build it, and they will come!?, în traducere liberă ?Construiește, și va fi de folos?. Ceea ce arhivarii de istorie recentă construiesc acum și în România va fi, în ciuda îndoielilor ce ne macină adesea, de folos. Fara munca lor, popularizarea credibilă a ceea ce a fost nu poate avea loc. Mulțumiri se cuvin lui Anne Applebaum că ne arată acest lucru prin volumul ei.

Lidia Gheorghiu Bradley,

Fundația ASPERA Boston, USA