Notatii intelept umane, ca atunci cand cate o povestitoare se intrerupe spre a spune ca nu e ingaduit sa-l privesti pe cel ce se roaga, in clipa aceea sfanta care e numai a lui; ca ultimul gand al celor care mor ramane pe veci o taina; ca aripa ocrotitoare a mamelor falfaie nu odata dincolo de mormant deasupra copiilor. Notatii realiste, atunci cand e infatisata dialectic intrepatrunderea dintre laxismul afacerilor ilicite si un cod local al onoarei respectat cu strictete in Georgia; cand se distinge intre emigrarea in America a evreilor rusi si in Israel a evreilor georgieni; cand o persoana curioasa e prezentata ca privind "cu intregul ei trup" (p. 14) iar placerea ei rea se transforma neasteptat sub ochii Naratoarei in "pofta satisfacuta a unei pisici, care devora clefaind un cap de peste aruncat la gunoi" (p. 82); cand se noteaza ca, de acum, cortina de fier e mentinuta de Occident, asa cum fusese odinioara de Uniunea Sovietica (89), tarile bogate temandu-se astazi, mai presus de orice, de navala saracilor.

Cartea Monicai Bratulescu e o carte calda, deschisa larg catre vietile la limita ale celor pe care nu-i stim din oficiu: emigranti, minoritari, mame si copii prinsi in inclestarea rea a unor relatii minate spiritual de societatile in care traim. Acceptand prefacerile, folclorista convertita in scriitoare ne ajuta sa ne intelegem vietile departate, singulare, nu intru totul dezarmate dar nici prea usor de carmit "rational", sa credem ca le putem pune in cuvinte, cel putin pe durata lecturii.