In 1937, Stefania Cristescu planuia sa scrie un articol despre "Aportul Atlasului limbii romane la Sociologia Romaniei" (acesta a fost anuntat în numerele 3 si apoi 4 ale "Sociologiei romanesti" din acel an). In 1940, ea începuse sa lucreze la o carte despre "Riturile de nastere în tara Oltului" (vezi Cristescu 1940a, p. 13). Ca si cel din sant, materialul bogat cules la Runcu si, mai tîrziu, cel din Hodac, au ramas la rîndu-le neduse pîna la lumina tiparului. Opera sociologica a Stefaniei Cristescu-Golopentia e înca, în larga masura, necunoscuta, asteptandu-si editorii si interpretii.
In 1957, Stefania Golopentia scrie ultimul ei studiu publicat pe teme de viata spirituala creionînd portretul unei poete populare: Veronica Gabudean. Ca si Stefania Cristescu, Veronica Gabudean crescuse fara parinti, în grija unei bunici, si trebuise sa se întretina de la vîrsta de 13 ani. La 17 ani, Veronica îngrosa rîndurile ardelencelor tocmite servitoare la Bucuresti. Numai din satul schiopi (de lînga Turda) al Veronicai Gabudean, se aflau în capitala, la sfîrsitul anilor 1930, cînd o întîlnise Stefania Cristescu, aproape 60 de oameni. Purtatoare si creatoare de folclor, supravietuind prin el, Veronica Gabudean e comparata de Stefania Golopentia cu scriitorul cult, de care selectivitatea ei afectiva si lirismul ei monocord si tensionat o apropie neasteptat.
In 1970, la îndemnul lui Stefan Costea, Stefania Golopentia aduna în volum o parte din corespondenta lui Anton Golopentia, cea pe care o considera indispensabila pentru întelegerea mai nuantata a contextului interior al scolii sociologice de la Bucuresti. Ea alatura scrisorilor pe care Anton Golopentia i le adresase, mai cu seama între anii 1932-1936, scrisori trimise de acesta lui D. Gusti, P. Comarnescu, Tudor Vianu între altii si încheaga un volum - Ceasul misiunilor reale - care va fi, rînd pe rînd respins sau amînat sine die de editurile bucurestene ale anilor 1970. La moartea Stefaniei Golopentia, în 1978, volumul nu fusese publicat. Astazi, cînd scriem aceste rînduri, el este tiparit deja de doi ani la Editura Fundatiei Culturale Romane. Ramane înca necunoscuta corespondenta profesionala a Stefaniei Cristescu-Golopentia, care completeaza, din alte unghiuri, tabloul care se întregeste progresiv al scolii sociologice de la Bucuresti.
PUBLICAAII SOCIOLOGICE ALE STEFANIEI CRISTESCU-GOLOPENTIA15
Volume (antume si postume)
Gospodaria în credintele si riturile magice ale femeilor din Dragus (Fagaras). Bucuresti: Institutul de stiinte Sociale al Romaniei, 1940, 116 p. + 27 planse. Retiparit sub titlul Credinte si rituri magice. Bucuresti: ISSR, 1944 (semnat Stefania Cristescu-Golopentia).
Descîntece din Cornova-Basarabia. Volum editat, introducere si note de Sanda Golopentia-Eretescu. Providence: Hiatus, 1984 (semnat Stefania Cristescu).
Anton Golopentia. Ceasul misiunilor reale. Volum de corespondenta Anton Golopentia-st. Cristescu-Golopentia, P. Comarnescu, D. Gusti, T. Vianu, S. Manuila etc. editat, cu introducere si note de Stefania Golopentia. Bucuresti: Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999.
Articole si recenzii
Practica magica a descîntatului "de strîns" în satul Cornova, "Arhiva pentru stiinta si reforma sociala", X (1932), nr. 1-4, p. 371-380.
(în colaborare cu C. Brailoiu, H. Brauner, I. Cocis, V. Sasu si H.H. Stahl) Cununa în satul sant, "Sociologie romaneasca", I (1936a), nr. 2, p. 11-21.
Frecventa formulei magice în satul Cornova, "Sociologie romaneasca", I (1936b), nr. 4, p. 11-18.