Lucrarea d-nei Stefania Cristescu-Golopentia, Gospodaria în credintele si riturile magice ale femeilor din Dragus (Fagaras), 1940, întocmita pentru Congresul International de Sociologie, ce trebuia sa aiba loc la Bucuresti în august 1939, are meritul [de] a cerceta pentru întaia data o serie de credinte si practici magice, culese de autoare la femeile si în gospodariile lor dintr-un sat, si anume din satul Dragus.

Cercetand aceste rituri si credinte magice în urmatoarele capitole ale gospodariei: 1) Casa, ca sediu spatial al gospodariei; 2) Oamenii, barbatul, femeia, copilul, descantece, leacuri, scaldaturi; 3) Animalele; 4) Munca, în gospodarie, în gradina si la camp, încheie acest studiu amanuntit prin a fixa 5) Scopul credintelor si riturilor domestice de ordin magic: sporul casei.

Contributia d-nei Stefania Cristescu-Golopentia are însa mai ales meritul ca, pe baza unor investigatii migaloase si concrete din domeniul vietii familiare stranse în jurul gospodariei, ajunge la caracterizarea unei spiritualitati, vazuta prin prisma aspectului ei magic, ce sta în stransa corelatie cu functia economica a gospodariei, o caracterizare impusa de cercetarea gospodariei ca unitate sociala si care deschide perspective deosebite de cunoastere pentru structura complexa si originala a vietii sociale rurale întregi, accentuand mai ales firul traditiei în viata de astazi a satului romanesc.

Pentru metoda riguros stiintifica aplicata de autoare, citez lista bogata a informatorilor (p. 109-113), bibliografia de la p. 115-116 si 27 fotografii foarte reusite si instructive.

Astfel de cercetari precise ne sunt îndeosebi de necesare pentru cunoasterea natiei romanesti si trebuiesc rasplatite si încurajate, pentru a arata ca au mai mult pret decît mai toate studiile de pîna acum, teoretice, abstracte si compilatorii. De aceea propun lucrarea spre premiere (p. 221).

Premierea a avut loc la data de 31 mai 1941, dupa cum o atesta scrisoarea-invitatie trimisa autoarei de Academia Romana:

Academia Romana

30 mai 1941

Maine sambata, 31 mai curent, Academia Romana tinand sedinta publica la ora 15,30 pentru proclamarea premiilor acordate în acest an, va rugam sa asistati la aceasta sedinta, D-v fiind unul dintre premiati.

Veti lua loc în încinta Academiei./ Secretariatul General. - [stampila Academiei]

Cartea va fi republicata în 1944 sub titlul, mai putin percutant, de Credinte si rituri magice. Modificarea (care marca, în fapt, inserarea volumului, alaturi de multe altele, în cadrul seriei monografice Dragus) nu s-a facut din initiativa Stefaniei Cristescu. Ca lucrurile stau astfel o probeaza de altfel bunul de tipar al volumului (în editia din 1940), în care titlul initial al manuscrisului - Gospodaria în obiceiurile si riturile locuitorilor din Dragus-Fagaras - a fost transformat de Stefania Cristescu în titlul reprodus mai sus. Reproducem pentru cititori pagina titlu a bunului de tipar din 1940. Titlul acesta, la care autoarea a ajuns treptat si în ultima clipa, era cel care raspundea deopotriva naturii de studiu de caz al populatiei feminine a unui sat, si faptului ca cercetarea avusese în vedere nu numai manifestarile exterioare (obiceiuri si rituri), ci si interioritatea "comunicanta" a informatoarelor cu care se lucrase. Volumul a fost recenzat de Mircea Tiriung si P. Comarnescu (vezi bibliografia de la sfîrsitul acestui Cuvant înainte). M. Tiriung scria:

Stim cu totii ca romanii sunt un popor superstitios, am învatat sa vedem în fondul conservator si traditional al taranului nostru explicatia pastrarii credintelor si practicilor magice de-a lungul veacurilor, sa acuzam analfabetismul si trairea în cerc închis ca elemente luptand împotriva ratiunii si datelor stiintei.