- Vă rog să-mi povestiți cum ați stat de vorbă cu bătrânul rege Carol?

- Eu locuiam cu părinții pe Calea Victoriei, alături unde e acum direcția miliției, știți unde.

- Cum să nu.

- Așa, de acolo mergeam la școala evanghelică, pe Calea Victoriei, apoi pe strada de-i zice acum 30 Decembrie în jos, înainte îi zicea Câmpineanu, și era în spatele Palatului Regal. În fiecare dimineață am văzut un om cu barbă albă, așa, cu un costum civil îmbrăcat, mergea frumos, așa, pe Câmpineanu, și intra pe Sfântul Ionică, dacă îmi aduc aminte bine de numele străzii. Și i-am spus tatălui meu, am impresia că este regele. Și tata: ?foarte ușor?. Eu purtam la școală șepcile alea germane, de la școala evanghelică. ?Când îl vezi, îți scoți șapca, și spui ?Guten Morgen, Majestät!? și dacă răspunde, e regele, dacă nu-ți răspunde, treci mai departe?. A doua zi, zis și făcut. Am văzut pe domnul acela, am scos șapca, ?Guten Morgen, Majestät!? S-a oprit, și cum avea dânsul obiceiul, mi-a dat un deget, ăsta era obiceiul lui Carol I, s-a vorbit mult de chestia asta. Eu cred că era anchilozat restul, din cauza asta. M-a întrebat, pe nemțește, natural, cum mă cheamă, în ce clasă sunt, dacă învăț bine, ei, la revedere. Asta era toată discuția mea cu Carol. Eram copil de vreo 8 ani-9 ani. Asta era tot.

- Și umbla singur, fără escortă?

- Nu, el singur. Singur? Acolo l-am văzut. A ieșit dintr-o poartă, și a intrat pe alta, pe stradă, puțin mai încolo. Mă duceam unde acum e biserica evanghelică, acolo împrejur era școala.

- Unde sunt blocurile acum. Acestei școli i se spunea Diaconese?

- Nu, Diaconese era pe șoseaua Ștefan cel Mare, era spitalul, era sanatoriul Diaconeselor. Școala era aici, școala evanghelică, care a fost o școală foarte bună, cu profesori numai excepțional de buni din Germania, că era o școală de propagandă, cum se zice, școală enorm de mare, Evangelische Schule.

- Nu Volkschule?

- Era și Volkschule, era și Realschule, și Oberreal și Handels - comerțul. Eu am făcut Volkschule, adică Elementarschule cum îi spunea, realul, și pe urmă de la clasa a patra trebuia să te decizi, ori mergi realul mai departe, la Oberreal, sau mergi la Handelsoberreal, școala comercială. Eu acolo am luat bacalaureatul, se învăța contabilitate? Când am terminat la servici, pe urmă am făcut stagiul militar, la școala de ofițeri de rezervă.

- Aveți acum 83 de ani.

- În octombrie.

- Înseamnă că v-ați născut în 1902.

- În 1902.

- Deci, după război, ați făcut armata.

- Între cele două războaie mondiale, în 1923 m-a recrutat. Am făcut un an armată la școala de ofițeri din Bacău și, când am ieșit sublocotenent în rezervă, am venit din nou la serviciu, și am intrat la Societatea de Asigurare - Biztosító Társaság.