Perioada interbelică

După 143 de ani de ocupație habsburgică, în noiembrie 1918 are loc unirea Bucovinei cu România. După această perioada la Cernăuți apar multe ziare și reviste care și-au adus contribuția la efortul general de dezvoltare și consolidare a României Mari. Contribuie la scrisul românesc, la renasterea culturală a ținutului Bucovina.

Glasul Bucovinei, organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor, apare la Cernăuți zilnic între 17 septembrie 1918-28 iunie 1919 și apoi de trei ori pe saptamana între 20 septembrie 1919-28 iunie1940 iar între iulie 1940-1941 apare la Bucuresti. Este editat de redactorul responsabil Dionisie cavaler de Bejan, apoi trece sub conducerea lui Sextil Pușcariu. În primii ani de apariție Glasul Bucovinei era independent de partidele politice. În articolul de fond sunt dezbătute probleme legate de reforma agrară și acordarea votului universal. În foiletonul ziarului apar versuri, proză, note și recenzii despre cărți și reviste. Publică texte literare. După 1930, Glasul Buccovinei devine un ziar al Partidului National Liberal, fara preocupări literare.

Ziarul românilor bucovineni, Bucovina apare la Cernăuți între 18 mai 1919-25 ianuarie 1920 ca organ al Societății ?Unirea?. Redactor responsabil este Dim. Bucevschi apoi Pamfil Seicaru, Cezar Petrescu. Este un cotidian independent. În afară de articole de informare politică și admistrativă, la rubrica ?Foița Bucovinei? sunt publicate texte literare (versuri, proză), articole critice din diverse reviste literare. Printre colabolatori se numara: Duiliu Zamfirescu, N.Iorga, I. Petrovici, Em.Grigovitza, D.Nanu.

Cu același titlu (Bucovina) între14 iulie 1941-1 martie 1944 la Cernăuți apare o altă publicație.  Ziarul de informație româească are printre colaboratori pe C.Loghin, Tr. Chelaru, Dr.Vicol. Editează săptămânal, între 1941 și 1944 suplimentul Bucovina literară, tipărit cu sprijinul Societații Scriitorilor Bucovineni. Bucovina literara este o publicație de atitudine românească și conține versuri, proză, articole de istorie. Semnează articole de fond: Gh.Noveanu, G.Todoran. Colaboreaza cu versuri: T.Lianu, I.Păcuraru.