Cele mai vechi informatii despre o constructie pe Tâmpa sunt cele legate de cetatea Brasovia. Nu se cunosc foarte multe date despre ea; se presupune ca ar fi vorba despre o fortificatie ridicata în a doua jumatate a secolului XIII, dupa marea invazie mongola.

Pe harta întocmita de Giovanni Morando Visconti la 1699, deasupra Brasovului, pe vârful Tâmpei, se poate observa o cruce. Acest lucru este confirmat de autorul sas Thomas Tartler, care precizeaza: "?era o cruce mare cu un crucifix, deoarece papistasii au numit Tâmpa Dealul Crucii". Ulterior, pe la 1712, senatorul brasovean Johann Draudt, trecut la catolicism, a ridicat pe Tâmpa o capela. Dupa edificarea acesteia, niste hoti au patruns noaptea în capela, au jefuit-o si au aruncat în vale usa acesteia. Alta data, niste "baieti lipsiti de Dumnezeu" au patruns în capela si au pângarit-o. Unul ar fi scris pe pereti: "Domnul Luther a sfatuit ca papa de la Roma sa fie prajit". Cu toate eforturile preotilor catolici de la capela, vinovatii nu au fost gasiti. La 10 iunie 1737, a doua zi de Rusalii, la ora 3 dupa-amiaza, "trasnetul a lovit în capela, în fata altarului, pe un croitor german papistas si pe sotia lui, care se refugiasera acolo? A fost trasnit si câinele lor". In timp, capela s-a ruinat.

In 1849, dupa ce armata tarista venita în ajutorul Curtii de la Viena a "pacificat" Transilvania, ea nu a vrut sa paraseasca Brasovul fara a lasa un semn care "sa poata fi vazut de la distanta" si sa arate "forta lor prezenta". La 21 octombrie 1849, un capitan rus a transmis magistratului orasului un comunicat: "Spre memoria vizibila a legaturii prietenesti între Imperiul cezaro-craiesc austriac si Imperiul rus, excelenta sa domnul general-locotenent? von Hassfort a pus sa se ridice pe Dealul Capelei [Tâmpa - B.F.P.] un monument zidit în forma de piramida, cu inscriptia ?Rusia et Austria unita MDXXXIL?". Acest monument a existat pâna în 1869. Distrugându-se din cauza intemperiilor, la 7 aprilie, comunitatea centumvirala cere magistratului "sa fie înlaturate darâmaturile monumentului rusesc prabusit de curând".

Sa fie agreata de toti

In anul 1896 statul maghiar a sarbatorit 1000 de ani de la venirea triburilor maghiare în Pannonia. Cu aceasta ocazie - ramasa în istorie drept Sarbatoarea Mileniumului - s-au desfasurat o serie întreaga de festivitati, s-au ridicat monumente comemorative etc. La Brasov, alaturi de alte manifestari, s-a ridicat un monument pe Tâmpa: "în legatura cu sarbatoarea ocuparii patriei? în sapte puncte istorice importante ale tarii vor fi ridicate monumente, din care unul urmeaza sa fie înaltat la Brasov". Dupa ce magistratul a hotarât sa permita ridicarea statuii, comisia permanenta a comunitatii centumvirale propune prin Friedrich Stenner, membru al comisiei, "respingerea propunerii magistratului si totodata recomanda elaborarea unui memoriu catre? prim-ministru, prin care sa se ceara lamuriri: pe cine reprezinta figura care va sta pe coloana, daca e o figura considerata istorica sau ideala, ce inscriptie va fi pusa pe coloana si în ce limba si în ce loc al Tâmpei, astfel încât sa se prevada accidentele". Se cere ca primul ministru sa precizeze expres ca "orasul nu preia nici o raspundere pentru îngrijirea sau eventuala întretinere a monumentului". Se mai cere ca piatra sa nu fie în nici un caz luata de la ruinele vechii cetati Brasovia si, în final, ca alegerea figurii reprezentate sa se faca astfel încât "sa fie agreata în acelasi fel de toate nationalitatile ce traiesc aici". Pe 30 septembrie 1895, este respinsa aceasta propunere si se aproba hotarârea magistratului de ridicare a monumentului, dar cu restrictiile mentionate. Ca urmare, se va pune la dispozitie terenul si se va asigura exploatarea pietrei necesare.

Inaltarea monumentului a avut de depasit o serie de dificultati tehnice: panta accentuata a muntelui, lipsa unui drum de acces pâna în vârf, conditiile de teren de pe vârful Tâmpa etc. Pentru aducerea pietrelor necesare s-a construit un fel de funicular, care pornea din Valea Cetatii si aducea niste vagonete pâna pe culme; mecanismul era pus în miscare prin forta animala. Dupa unele informatii neverificate prin documente, vârful Tâmpei a fost putin "înaltat", pentru a putea primi monumentul. De asemenea, a fost luata în considerare probabilitatea unor intemperii, fixându-se în spatele statuii din vârf un paratrasnet. Monumentul, ridicat în memoria lui Árpád, conducatorul triburilor maghiare de la 896, avea în final un soclu circular de 9,90 m înaltime, peste care era asezata o coloana de 6,5 m. In vârful acesteia a fost pozitionata o statuie, de 3,5 m, reprezentând un razboinic. Statuia de pe Monumentul Mileniumului nu îl înfatisa pe Árpád, ci pe un razboinic din vremea sa, cum scria în Brassoi Lapok, din 5 martie 1896. In memoria colectiva s-a impus însa drept "statuia lui Árpád". Asadar, constructia avea în total 20,3 m, iar costul final pentru înaltare s-a ridicat la 22 585 florini.