Multimedia

În galeriile de față prezentăm imagini, link-uri spre filme YouTube, înregistrări audio, prezentari interactive.
În cazul galeriilor de imagini, criteriul principal de structurare este perioada istorică, pe care o puteți selecta în dreapta. 

Așteptăm noi propuneri! 
CATEGORII MULTIMEDIA
PERIOADE ISTORICE
DIN SECȚIUNEA "GALERIE DE IMAGINI"

Colecția Dimăncescu

Vezi imaginile din colecție

Multimedia Galerie de imagini

Perioadă istorică: 1910-1920
 • Borza Aurel cu familia

  Fotografie din Bucerdea Vinoasa, realizata inainte de primul razboi mondial, reprezentand familia Borza Aurel cu sotia Victoria si fiul Florean; parintii sunt in portul popular alb, cu cusaturi cu arnici negru, pe poalele femeii apare ca motiv vegetal ?strugurele, costumele au in componenta piesele traditionale, specifice perioadei; barbatul a decedat in primul razboi mondial.
  Borza Aurel cu familia
  Fotografie din Bucerdea Vinoasa, realizata inainte de primul razboi mondial, reprezentand familia Borza Aurel cu sotia Victoria si fiul Florean; parintii sunt in por...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Călușarii

  Fotografie realizata inainte de primul razboi mondial, cu echipa de caluseri ai satului Bucerdea Vinoasa. Căluşerii, numele cetei de feciori care joacă în seara Ajunului de Crăciun, fără să cânte, s-a practicat în localitatea Bucerdea Vinoasă până după cel de-al doilea război mondial. Desigur că a suferit transformări în timp, atât ca şi costumaţie, cât şi în ce priveşte momentul de apariţie în decursul unui an (a fost menţionată în comunitate apariţia lor chiar şi la sărbătoarea Rusaliilor) costumaţia: căciulă neagră cu vârful îndoit, opinci din piele, fixate pe picior cu nojiţe ce înconjoară piciorul împletindu-se până sub genunchi, de jur împrejur sunt fixate, ca o brăţară, zdrâncoanele. Panglica albastră cade de pe umărul drept în formă de diagonală, până spre cingătoare, înconjurând mijlocul trupului. Cămaşa din pânză albă este cusută la mâneci, piept şi guler cu motive, cu arnici negru. Poalele cămăşii sunt încreţite în pături, iar cusătura motivelor de pe margine este din acelaşi arnici negru, in mâna dreaptă au o bâtă.
  Călușarii
  Fotografie realizata inainte de primul razboi mondial, cu echipa de caluseri ai satului Bucerdea Vinoasa. Căluşerii, numele cetei de feciori care joacă în seara Ajun...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Florea Traian și Silvia Dumitrean

  Fotografii din 1915-1920, realizate in Bucereda Vinoasa, reprezinta pe tanarul Traian din Bucerdea Vinoasa cu verisoara Silvia din Sard; sunt imbracati in portul popular, satele fiind vecine, costumul popular se aseamana; sunt cusute cu negru pe panza alba; ia barbatului de data aceasta nu mai are nici o cusatura, peste care are o haina neagra, cu itari; femeia are costum cusut cu arnici negru, cu motive vegetale, parul pieptatnat in coade prinse deasupra capului sub forma de coronita, apar din nou salbele de banuti la gat.
  Florea Traian și Silvia Dumitrean
  Fotografii din 1915-1920, realizate in Bucereda Vinoasa, reprezinta pe tanarul Traian din Bucerdea Vinoasa cu verisoara Silvia din Sard; sunt imbracati in portul pop...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Florea Florian, Florea Marina

  Fotografii realizate inainte de primul razboi mondial (aprox.1912-1914); in partea dreapta barbatii sunt imbracati in port popular cu laibar de lana, cizma in picioare, itari si camasa stransa cu cingatoare (serpar), cel din mijloc era cunoscut in sat cu porecla (tiocu), era si vestit cantaret la biserica din sat; in stanga sunt fete tinere din sat in costum popular.
  Florea Florian, Florea Marina
  Fotografii realizate inainte de primul razboi mondial (aprox.1912-1914); in partea dreapta barbatii sunt imbracati in port popular cu laibar de lana, cizma in picioa...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Borza Gheorghe, Crișan Traian

  Fotografie din perioada primului razboi mondial reprezentand doi tineri din sat imbracati in portul popular, cu colop (palarie) rotund pe cap.
  Borza Gheorghe, Crișan Traian
  Fotografie din perioada primului razboi mondial reprezentand doi tineri din sat imbracati in portul popular, cu colop (palarie) rotund pe cap.

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Benicean Epifan

  Fotografie realizata in perioada 1910-1913, reprezentand tanar din satul Bucerdea Vinoasa, este imbracat in costum popularcompus din camasa alba peste care are chieptar de piele de miel cusut cu motive florale, itari in picioare si ghete, iar peste laibarul din lana, a fost vestit tamplar in sat.
  Benicean Epifan
  Fotografie realizata in perioada 1910-1913, reprezentand tanar din satul Bucerdea Vinoasa, este imbracat in costum popularcompus din camasa alba peste care are chiep...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Aurelia - Victoria

  Fotografii din 1915-1920, realizate in Bucerdea Vinoasa, reprezinta tinere din sat in port popular traditional: ie cusuta cu arnici negru, cu motive vegetale-brad, poalele, incretite, cusute cu acelasi motiv si arnici negru in partea de jos, peste care era prinsa catrinta dreptunghiulara (in fata si spate), tesuta, de culoare neagra (cu fir galben) , peste ie aveau un pieptar ce acoperea partial bustul, de obicei tesut si cusut pe margine; parul era impletit in doua coade din care se facea apoi o coronita peste cap, in aceasta perioada femeile tinere, necasatorite aveau capul descoperit. Una dintre fete avea o salba de margele sub forma banilor la gat.
  Aurelia - Victoria
  Fotografii din 1915-1920, realizate in Bucerdea Vinoasa, reprezinta tinere din sat in port popular traditional: ie cusuta cu arnici negru, cu motive vegetale-brad, p...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Școlari cu învățătoarele

  Fotografie dinaintea primului razboi mondial, in curtea scolii din Bucerdea Vinoasa; scoala functiona in cladirea bisericii; in imagine alaturi de copii este invatatoarea si d-na Inocentia, sotia invatatorului Antonie Constantin: copii terminau clasa a IV, in general sunt imbracati in portul popular, fetele au ia si poalele cusute cu arnici negru, la fel sunt si catrintele, au capul descoperit cu parul impletit; baietii au costumul popular traditional, insa apare braul cu steagul tricolor.
  Școlari cu învățătoarele
  Fotografie dinaintea primului razboi mondial, in curtea scolii din Bucerdea Vinoasa; scoala functiona in cladirea bisericii; in imagine alaturi de copii este invatat...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Invățătorul Antonie Constantin

  Fotografie dinaintea primului razboi mondial in curtea scolii din Bucerdea Vinoasa; scoala functiona in cladirea bisericii; in imagine langa invatator era sotia, d-na Inocentia, fiica de preot; era un dascal foarte dur, de frica lui putin copii mergeau la scoala, iar cei care au mers mai mult de doua clase nu faceau, era poreclit de copii dascalul ?Bubaila?, din cauza ca pedepsea cu bataia copii. Locuia in satul Bucerdea Vinoasa, fiind dintr-o familie instarita, nu au avut copii, asa ca au lasat intrega avere fetei slujnicei. Copii din imagine uni sunt imbracati in hainele de scoala doar cateve fete apar in costum popular de copil (era cusut cu fir rosu), baietii erau tunsi chilug, iar fetele aveau parul impletit in coade.
  Invățătorul Antonie Constantin
  Fotografie dinaintea primului razboi mondial in curtea scolii din Bucerdea Vinoasa; scoala functiona in cladirea bisericii; in imagine langa invatator era sotia, d-n...

  Colecție
  Colecția Bucerdea Vinoasa

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Corul de baieti din Cernauti

  Corul reprezentativ de băieţi din şcolile româneşti din Cernăuţi (1915-1916). În al doilea rând de jos sunt profesorii care se ocupau de corurile şcolare în diferite instituţii de învăţământ.
  Corul de baieti din Cernauti
  Corul reprezentativ de băieţi din şcolile româneşti din Cernăuţi (1915-1916). În al doilea rând de jos sunt profesorii care se ocupau de corurile şcolare în diferite...

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Corul scolilor din Cernauti

  Corurile reunite ale şcolilor românesti din Cernăuţi (baieti si fete) Ele apăreau şi în concerte publice atât înainte de 1918, dar şi după Unire. Fotografia este realizata în anii 1915-1916 când au luat naştere coruri şcolare reprezentative, cei mai buni corişti proveneau de la Şcoala Normală (de învăţători).
  Corul scolilor din Cernauti
  Corurile reunite ale şcolilor românesti din Cernăuţi (baieti si fete) Ele apăreau şi în concerte publice atât înainte de 1918, dar şi după Unire. Fotografia este rea...

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Sublocotenent Eusebiu Jemna

  Sublocotenent Eusebiu Jemna (cu piciorul pe piatră) cu compania undeva pe frontul italian, în primul război mondial, înainte de bătălia de pe râul Isonzo (unde a fost şi rănit).
  Sublocotenent Eusebiu Jemna
  Sublocotenent Eusebiu Jemna (cu piciorul pe piatră) cu compania undeva pe frontul italian, în primul război mondial, înainte de bătălia de pe râul Isonzo (unde a fo...

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Blazon

  Străbunica lui Mircea Jemna,Ileana Bodnar, născută Larionescul, era descendentă directă a familiei înobilate cu blazonul din figura.
  Blazon
  Străbunica lui Mircea Jemna,Ileana Bodnar, născută Larionescul, era descendentă directă a familiei înobilate cu blazonul din figura.

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Echipa de dansuri naţionale

  Echipa de dansuri naţionale a liceului în care a făcut studiile secundare Eusebiu Jemna . Elevii sunt toţi în ultimul an de liceu şi executau o suită de dansuri româneşti, din care nu lipsea o variantă a căluşarilor.
  Echipa de dansuri naţionale
  Echipa de dansuri naţionale a liceului în care a făcut studiile secundare Eusebiu Jemna . Elevii sunt toţi în ultimul an de liceu şi executau o suită de dansuri româ...

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Părinţii lui Mircea Jemna

  Imediat după căsătorie,au fost numiţi învăţători la Cacica, jud Suceava
  Părinţii lui Mircea Jemna
  Imediat după căsătorie,au fost numiţi învăţători la Cacica, jud Suceava

  Colecție
  Colecția Jemna

  Perioadă istorică
  1910-1920

 • Pagină de jurnal

  Pagină de jurnal din 1915
  Pagină de jurnal
  Pagină de jurnal din 1915

  Colecție
  Colecția Dimăncescu

  Perioadă istorică
  1910-1920