„Gala de istorie contemporană” este un proiect al Centrului de Studii în Istorie Contemporană și al Fundației Hanns Seidel România care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivul nostru este popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă.

Deși istoria contemporană este un subiect de maxim interes atât pentru societate, cât și pentru mass media, puținii autori care aduc contribuții de cercetare importante în domeniu nu sunt suficient de bine (re)cunoscuți și promovați. „Gala de istorie contemporană” își propune să compenseze lipsa încurajărilor și condițiile materiale și logistice insuficiente, prin premierea celor mai bune contribuții din domeniu într-un mediu de gală, dar și să încurajeze editurile care publică volume de istorie.

Pe de altă parte, considerăm că, la fel ca în multe alte domenii, nu există încă o distincție clară între lucrările meritorii și cele mai puțin valoroase, iar publicul merită să aibă câteva puncte de reper (chiar dacă nu definitive) din acest punct de vedere. Alegerea domeniului istorie contemporane vine din recunoașterea faptului că acesta este un domeniu cu profunde implicații social-politice, ale cărei producții culturale pot lămuri trecutul recent atât de controversat încă, pot influența stima de sine și chiar proiectul de țară al României, la care ambii organizatori își doresc să își aducă o contribuție.

Mai multe detalii despre eveniment (organizatori, juriu, premii, informatii de contact) pe istoriecontemporana.ro.