Muzeul Național al Țăranului Român își împlinește o datorie istorică, aceea de a crea o expoziție pe tema colectivizării, care este experiența-limită a țărănimii române în secolul XX.Expoziția relevă sensul adânc și atroce al experimentului social comunist, caracterul sau nihilist, forța sa tectonică, pentru întreaga categorie a țăranilor. Totodată, reprezentăm în cadrul expunerii rezistența și supraviețuirea țărănimii în aceste condiții istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societăți aflate într-un proces de transformare fără precedent.

Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizează simultan câmpuri diverse: politicul, socialul, economicul etc.

În mod concret, colectivizarea este o operațiune care ține de represiune și de furtul proprietății particulare pentru formarea proprietății de stat și cooperatiste. Țelul final este formarea unei clase de muncitori agricoli „eliberați” de orice conștiință istorică, capabili să producă hrana pentru intreaga societate comunistă. Țărănimea este, pentru comunism, clasa cea mai înapoiată, cea mai refractară schimbării revoluționare, clasa care poartă cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase și etnice. Modernitatea comunistă privește țăranul însuși ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat în substanta sa. Țăranul poartă, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice și istorice posibile, este religios, este legat de pământ, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodată un proces de curățare și de reeducare, de reconstrucție a țesutului social prin intervenția represivă a politicului.


 
Curatori: Mihai Gheorghiu, Irina Hasnaș Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad Columbeanu

 
Consultant stiintific: Cosmin Budeancă


 
Expoziția va putea fi vizitată până pe 5 mai 2013, de marți pana duminică, între orele 10.00 si 18.00.


 
Parteneri: Arhivele Nationale ale României, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Națională de Film, Muzeul Național de Istorie a României, Penitenciarul București-Jilava, Fundația Culturala „Negru Vodă” Făgăraș, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundația Academia Civică, Agerpres.


 
Un scurt film înrudit poate fi urmărit pe YouTube.