Conducerea Revistei „Memoria – revista gândirii arestate” împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, Directorul revistei în ultimii 16 ani. Născută în 18 iulie 1931 Micaela Ghiţescu a fost o distinsă traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii – titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique – fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de Preşedintele Portugaliei. Fiinţă delicată, dar dârză şi curajoasă Micaela Ghiţescu a suportat vicisitudinile vieţii cu demnitate şi fără ranchiună. În studenţie a fost arestată în cadrul celebrului „lot francez”, format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez şi a suferit o condamnare politică de 3 ani. Beneficiind de amnistia din 1955 cu greu şi-a reluat studile universitare devenind licenţiată în Filologie a Universităţii din Bucureşti. Este autoare a 80 de lucrări de specialitate, care i-au adus o meritată recunoaştere internă şi internaţională. A colaborat la revista Memoria de la începutul apariţiei ei, devenind Directorul revistei în 2003. În toată această perioadă s-a luptat pentru supravieţuirea revistei, care a ajuns deja la al 107-lea număr, fără nici un fel de susţinere financiară din partea statului şi aceasta cu atât mai mult cu cât în niciuna din fostele ţări comuniste nu a existat o revistă cu acest titlu.  Şi-a descris viaţa în volumul de amintiri „Între uitare şi memorie”, prilej de aduceri aminte a unor fapte şi evenimente, care au marcat viaţa multor români după instalarea comunismului în ţara noastră.
 
Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei – Banu Rădulescu – este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români.
 
Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte.
 
Înmormântarea va avea loc miercuri 15 mai orele 13,00 la Cimitirul Belu Ortodox. 

---

PS: Situl Memoria.ro, pe care vă aflați acum, creat de Fundația Aspera ProEdu Brașov, este o entitate separată de Fundația Culturală Memoria și Revista Memoria, cu care am colaborat însă în repetate rânduri. Ne alăturăm colegilor doamnei Micaela Ghițescu în a ne exprima regretul față de dispariția dumneaei și admirația față de opera vieții sale. R.I.P. , stimată și curajoasă doamnă!
 
Lidia Gheorghiu Bradley și Mircea Ivănoiu