Lansarea celei de-a treia versiuni a sitului Memoria.ro aduce și o nouă secțiune dedicată cunoașterii patrimoniului construit. Vom publica aici informații despre arhitectura românească cu scopul de a informa tânăra generație despre valoarea unor construcții care în multe cazuri au dispărut deja, sau riscă să dispară. Textele vor aparține unor autori de specialitate și unor militanți pentru apărarea patrimoniului arhitectural, dar articolul de început în această rubrică se cuvine să prezinte organizațiile care s-au distins în eforturile de protecție, renovare și documentare a clădirilor și monumentelor din România:

Asociația ”Salvați Bucureștiul”, cu adresa http://www.salvatibucurestiul.ro . A contribuit la modificarea legii urbanismului și a menținerii restricțiilor de construire pe spațiile verzi. Prin manifestatii si alte actiuni mediatice a ”reușit stopare a câtorva zeci de proiecte nocive pentru București: turnul din spatele Palatului Știrbei pe Calea Victoriei, turnul de 10 etaje de lângă Parcul Cișmigiu, turnul de 17 etaje din strada Mântuleasa, turnul de 15 etaje din Calea Dorobanți, turnul de 100m înălțime din intersecția Răzoare, etc.”

Pro.do.mo – Asociația pentru PROtecția și DOcumentarea MOnumentelor din România, cu adresa http://www.pro-do-mo.ro . A realizat de curînd Raportul despre ”Patrimoniul Bucureștiului în perioada 2008-2012”, care poate fi descărcat de pe situl lor.

Fundaţia Pro Patrimonio, cu filiale în Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite și adresa http://www.propatrimonio.org/ , ale cărei scopuri declarate sunt: ”Facem lobby pentru protejarea patrimoniului, învățam pe cetățeni să aprecieze valoarea moștenirii culturale, oferim sprijin pentru restaurarea şi repunerea în folosinţă a clădirilor istorice și introducerea lor în circuitul cultural şi economic, promovăm meşteşugurile şi tehnicile tradiţionale în construcţii.”

Ca proiect de mare actualitate al Fundației Pro Patrimonio, semnalăm Studiul de regenerare urbană pentru cartierul Matache, București. Detalii la: http://www.propatrimonio.org/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=128&lang=ro  și http://piatamatache.info