Noua structura de putere va primi un nume: ?Frontul Salvarii Nationale?. În jurul acestei entitati politice se va construi mediatic mitul Salvatorului, al eroului pozitiv, al protectorului, tinzând de la bun început, spre o dramatica personalizare a puterii. Se instituise deja, prin mesajele televiziunii, un timp al asteptarii unei autoritati: ?S-a creat un vid de putere, care trebuie neaparat înlaturat, avem nevoie de liniste, ordine, de o conducere înteleapta?.[64]

Era nevoie, asadar, de o entitate conducatoare care sa umple nu doar vidul de putere, cât mai ales vidul afectiv al populatiei lasata prada urii dezlantuite împotriva conducatorilor renegati si angoasei ubicuitatii teroristilor. De aceea, anunturile despre transmiterea unui ?comunicat foarte important?, în spatele carora se prefigureaza cuvântul noii autoritati, structureaza atât de pregnant acel câmp emotional de asteptare, dând nastere la intervale de timp trait, în care aparitiile mediatice ale noii puteri sunt receptate cu aviditate.

Prin derularea unor mesaje pozitive despre instituiri temporare ale linistii, în intervalele de asteptare a comunicatelor, se genereaza un câmp emotional pozitiv, care va fi asociat de fiecare data cu momentul aparitiei reprezentantului noii puteri. Dar, imediat dupa încheierea comunicatelor enuntate în numele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, de fiecare data prolifereaza mesaje alarmante, despre atacuri si amenintari paroxistice, care exacerbeaza tensiunea.

Alternarea brutala a sirurilor de mesaje pozitive cu siruri de mesaje negative frâng echilibrul emotional al telespectatorului, lasând sa tâsneasca, din adâncul psihicului uman, reprezentari mitologice ale ancestralei lupte dintre bine si rau si ale complementaritatii lor ontologice.

Daca Binele nu se poate manifesta decât în opozitie cu Raul, atunci Mitul Salvatorului nu se poate cladi decât în opozitie cu Mitul Inamicului, si în prezenta sa ca amenintare, dupa cum imaginea pozitiva a CFSN nu s-ar fi putut construi si nu s-ar fi legitimat mai pregnant, decât în opozitie cu imaginea teroristilor. Tensiunea provocata de dramatismul acestei opozitii simbolice, ancestrale, a fost catalizatorul reprezentarilor sociale ale revolutiei române traite în decembrie 1989.