? Iar astăzi, când ești solistă a celei mai importante opere din lume, Staatsoper din Viena, lumea aceea ţi se pare așa cum o vedeai când erai copil, când ai început să joci? Exercită și acum o fascinaţie asupra ta?

? Sigur. Altfel nu aș face meseria asta. Cine face o meserie legată de scenă are nevoie de evadare, de dedublare?

? O simţi ca pe o formă de eliberare sau de constrângere?

? Nu simt nici o constrângere, niciodată. Chiar dacă lumea mă întreabă: Vai, dar tu trebuie să te abţii de la o mulţime de lucruri. Nu este greu să te culci devreme sau să nu mănânci. Astea nu sunt sacrificii. Iar momentul spectacolului este, poate, cel mai puţin interesant din tot procesul de creaţie. Nu lumea aceea cu succesul, cu partea care se vede e interesantă pentru mine, ci partea care nu se vede, culisele, până începe spectacolul și mă machiez, atunci e extraordinar.

? Crezi că arta e o formă de a accesa universuri care nu sunt accesibile celorlalţi?

? Da, conștient sau inconștient. Și acum eu sunt într-o fază în care îmi dau seama conștient de ce o fac și la ce îmi servește, chiar prin pura tehnică vocală. Am înţeles asta printr-o profesoară pe care am găsit-o într-un moment providenţial: doamna Margarita Lilowa, o bulgăroaică stabilită la Viena. Orice cântăreţ ia lecţii toată viaţa.

? E o condiţie ideală să înveţi toată viaţa.

? E și o meserie în care dacă nu progresezi înseamnă că dispari. Chiar și tehnica vocală? mulţi cântăreţi nu își pun problema asta. Fiecare are căile lui de a ajunge acolo, la miez, dar mie tehnica vocală mi-a dat o portiţă spre dimensiunea spirituală a meseriei mele. Un concurs de împrejurări m-a împins către asta. Așa mi-au căzut în mână cărţile lui Jung, care îmi deschid porţi una după alta și înţeleg ceea ce înţelegeam fără a putea exprima. E un moment important al vieţii mele.

? Iar semnul pe care l-ai pus azi, o urmă legată de existenţa tatălui tău, de proiectele lui, l-ai pus și cu gândul de a fi o poartă deschisă spre ceva?

? Nu l-am pus cu gândul acesta. Nici nu știu dacă l-am pus cu un gând. Nu am spus ?acum fac asta și o să se întâmple asta?. Știu din experienţă că trebuie să faci totul cu credinţa că ceva se va naște din lucrul acela.