Generalul Leonard Mociulschi Saint-Cyr, personalitate militară de excepție, strălucit comandant al Vânătorilor de munte, erou al Primului și al celui de al Doilea Razboi Mondial. A fost distins cu zeci de ordine si medalii de-a lungul întregii sale cariere militare. Dintre acestea, menționăm Crucea de Razboi a Republicii Franceze (Croix de Guerre cf. Brevet Nr. 834/1918, Ministerul Afacerilor Străine) și Ordinul “Mihai Viteazul” în grad de cavaler (Decretele Regale Nr. 382/1944 si Nr. 805/1945), aflate astăzi la Muzeul Militar Național din București.

La venirea la putere a comuniștilor, a fost arestat și închis fără proces. A supraviețuit detenției, dar avea sănătatea șubredă, iar pensia i-a fost suspendată abuziv până când a fost reabilitat la intervenția Președintelui Frantei, Charles de Gaulle (în 1966).

Detalii și fotografii pe situl dedicat generalului (în română și engleză).