Proiecte Memoria.ro

  • Portretul României Interbelice

    Portretul României Interbelice

    Pentru că Memoria.ro a pornit ca un sit de istorie orală, am simţit nevoia ca anumite mărturii, care cuprindeau referiri la toponime, la anumite momente istorice, obiceiuri, tradiţii de muncă şi sărbătoare, la date agricole, industriale sau de educaţie, să fie susţinute de texte concentrate asupra realităţilor epocii (ne-am folosit extrase din celebra enciclopedie editată de un colectiv condus de Dimitrie Gusti și publicată între anii 1938-43).

    citește mai mult...
  • Dialog între generații:

    Dialog între generații: "Cum a fost în comunism?"

    În octombrie 2009 am primit un mesaj de la Cristina, elevă în clasa a XII-a la Colegiul "Gheorghe Lazar" din București. Acest mesaj, a demarat proiectul actual de dialog între generații prin intermediul sitului memoria.ro. Cristina adună întrebări pe care colegii ei și le pun despre viața în comunism, iar colaboratori ai sitului de diverse vârste și profesiuni răspund la ele, fiecare cu vocea proprie.
    Sunt binevenite completări, noi întrebări și comentarii la adresa editor@memoria.ro.

    citește mai mult...
  • În biblioteci, pe ecran și pe scenă

    În biblioteci, pe ecran și pe scenă

    Memoria.ro este proiectul principal al Fundației Aspera. Fundația a sprijinit publicarea unor cărţi și realizarea unor filme documentare în domeniul istoriei recente pentru a completa și diversifica instrumentarul educațional pus la dispoziția publicului. 

    citește mai mult...
  • File de aviație românească

    File de aviație românească

    În dorința de a consemna memoria unui domeniu în care România s-a remarcat cu mari performanțe, am dedicat un proiect special aviației românești și aviatorilor care i-au dus faima. Eforturile noastre s-au cristalizat în primul rând în crearea sitului www.aviatori.ro, dar și în sprijin acordat unor publicații și asociații de aviație independente.

    citește mai mult...
  • Muzeul Memoriei Neamului

    Muzeul Memoriei Neamului

    În iulie 2002, am întâlnit, pe aria sfântă din marginea Sighetului cunoscută sub numele de Cimitirul Săracilor un bărbat înalt, încă drept, cu o privire îndrazneață, însoțit ca de o umbră protectoare, de soția sa, cu care vorbea amestecat, românește și rusește. M-am simțit atras de acest bătrân înalt, bănuind că vine de peste Prut, și, după primele schimburi de cuvinte am avut parte de o surpriză personală: era Vadim Pirogan, fost coleg de clasă, poate chiar de bancă, la liceul Ion Creangă din Bălți, cu Anatol Climovici, unicul frate al mamei mele.

    citește mai mult...